Op 13 februari 2019 tijdens het WTT van de ABNAMRO hebben wij als IC van Nederland een inspiratiesessie georganiseerd waarbij Kim Clijsters haar zienswijze op Tennis met ons en een vele genodigden heeft gedeeld. Ons lid Marcella Mesker stelde Kim uiteenlopende vragen over zowel de eigen loopbaan van Kim, maar ook over de opzet en het doel van haar eigen  tennisschool, waaraan Kim op dit moment veel tijd besteedt. Hieronder een verslag van Peter Klein en een aantal foto’s van dit geslaagde evenement.

Kim Clijsters als bron van inspiratie

door Peter Klein
Rotterdam – Op zoek naar nieuwe wegen de kennis en deskundigheid onder de oud-internationals meer en beter ter beschikking te stellen van de Nederlandse tennisgemeenschap leek het bestuur van de IC voormalig wereldtopper Kim Clijsters een prachtige bron om inspiratie op te doen. In een tweegesprek met Marcella Mesker belichtte de spontane Belgische haar fantastische loopbaan, haar huidige bezigheden en haar plannen voor de toekomst. En inspirerend was het die woensdagavond de 13de februari in Sportpaleis Ahoy.

Als juniores boekten de Vlaamse Kim Clijsters (geboren 8 juni 1983) en haar Waalse concurrente Justine Henin (geboren 1 juni 1982) al zeer opmerkelijke resultaten. Zo ontpopte het jonge veulen Kim zich op 2 februari 1997 als raspaardje door in haar eerste prestigieuze internationale jeugdtoernooi, ‘’Les Petits As’ in het Franse Tarbes, direct met de titel aan de haal te gaan. Het inspireerde Bob Verbeek niet alleen de jonge Belgische talenten te gaan volgen, maar er met zijn sportorganisatiebureau Octagon ook iets mee te gaan doen.

The Briljant Game
Verbeek broedde zijn plannen geduldig uit en op 14 november 2001 was het zover. Hij presenteerde in het Antwerpse Sportpaleis aan het grote Belgische publiek ’The Brilliant Game’, een met veel entertainment omlijst demonstratieduel tussen de twee tieners Clijsters en Henin. Zo’n 12.000 bezoekers mochten zich laven aan spijzen en dranken uit de Bourgondische Belgische keuken. De Belgische popgroep Clouseau bracht een hommage aan de rivales met een door hun frontmannen Koen en Kris Wauters speciaal geschreven tekst gebaseerd op een van hun grootste hits: ’Daar gaat ze, daar slaat ze. Zoiets moois heb ik nog nooit gezien.’ ’The Brilliant Game’ vormde de opmaat voor vele jaren vrouwen toptennis in de ‘Diamond Games’
De Nederlandse tennisfans maakte overigens al eerder kennis met de opmerkelijke tenniskwaliteiten van Kim Clijsters en Justine Henin. In juni 2001 bezorgde het duo het grastoernooi in Rosmalen en toernooidirecteur Marcel Hunze een enorme boost door de eindstrijd te bereiken. Henin zegevierde voor een uitverkocht huis waar de Vlaamse tongval overheerste. Twee jaar later kreeg Clijsters, voor een recordaantal bezoekers en alweer in de finale, haar revanche. Hunze en staf organiseren in juni van dit jaar alweer de dertigste jaargang van het grasevenement in Rosmalen. De landelijke media deden onlangs een oproep dat Kiki Bertens rond haar persoon een internationaal toernooi in Nederland zou verdienen. Maar met komende editie haar alweer zevende deelname is het Libéma Open in Rosmalen voor de huidige, maar nog steeds stijgende nummer 7 van de wereld op weg haar thuistoernooi te worden.

’Kom vandaag kijken naar de toppers van morgen’
Al in de vorige eeuw maakte Nederland kennis met de nog erg jeugdige Kim Clijsters. De roemruchte, maar inmiddels verdwenen tennisclub ’De Manege’ presenteerde in een drukbezochte persconferentie bij hun zwembad in de bossen rond paleis ’t Loo de nog net geen 15-jarige Vlaamse als aanwinst voor hun eredivisieteam. De tiener werd een grote publiekstrekker en voldeed daarmee volledig aan de slogan rond het hoogste competitieniveau: ’Kom vandaag kijken naar de toppers van morgen’.

Woensdag 13 februari 2019 kreeg Kim Clijsters in Ahoy weer een geïnteresseerd en gretig gehoor bij elkaar. De bijeenkomst werd meer dan ’Kom vandaag kijken naar de topper van gisteren’. De immer vrolijke en goed gebekte Vlaamse, drie keer Belgisch sportvrouw, vertelde honderduit over het opleiden van zowel jonge talentjes als een paar veelbelovende toppers op haar tennisacademie in Bree. Ze heeft er bijna meer dan een dagtaak aan, zodat haar eigen sportieve activiteiten er regelmatig bij in schieten. ,,Naast mijn arbeid voor de academie verdienen ook mijn drie kinderen mijn aandacht. Net zoals ik vroeger veel aandacht kreeg van mijn ouders, die ook op een hoog niveau hebben gesport’’, aldus de dochter van profvoetballer en international Lei en Belgisch topgymnaste Els Clijsters.

Leerplicht of schoolplicht?
De opleiding op de ’Kim Clijsters Academy’ op het terrein van de voormalige Tennis Club De Boneput in Bree is gebaseerd op individuele aandacht voor elke leerling van welke leeftijd dan ook. ,,We kennen in België leerplicht en niet zoals in Nederland schoolplicht’’, vertelt de Vlaamse. ,,Je moet tegenwoordig, ook als jeugdspeler, bijna fulltime kunnen trainen en omdat we om te leren niet per se op school hoeven te zitten kan dat.’’ De opkomende Belgische ster Elise Mertens is daarvan een goed voorbeeld. ,,Elise gaat vanaf haar veertiende jaar al niet meer naar school, maar werkt met eigen leraren. Ze heeft het voordeel dat ook haar moeder een bevoegd lerares is.’’ Nederland kent al vele jaren de LOOT-scholen, speciaal bedoeld voor jeugdige sporters met aanleg voor hun tak van sport. Helaas valt te constateren dat dat gebruikte systeem amper Nederlandse toptennissers heeft opgeleverd.
De Academy is niet alleen bedoeld voor Belgische tennistalenten. Ook Nederlandse spelers en speelsters vinden hun weg naar Bree, dat in Belgisch Limburg niet ver van Sittard af ligt. ,,We hebben geen beperkingen als je uit een ander land komt’’, stelt Clijsters duidelijk. ,,Alleen de beschikbare ruimte op ons complex is beperkt.’’ Demi Schuurs deed en doet op de Academy heel veel inspiratie op om haar loopbaan als dubbelspelspecialiste steeds verder uit te bouwen. De Limburgse kreeg vorig jaar een beloning voor de keuze voor een eigen route: deelneemster aan de WTA-Finals.

Samenwerking
Kim Clijsters is een groot voorstander van samenwerking met andere tennisscholen en coaches. Haar oproep vindt in eigen land vooralsnog maar weinig gehoor. Zo draait de VTV, de Vlaamse Tennis Vereniging, in haar opleidingscentrum haar eigen programma’s. In Nederland beschikken we sinds kort over zes gecertificeerde tennisopleidingen waar Nederlands talent de weg naar de top zou moeten kunnen vinden. Maar of dat gaat werken? Wellicht ligt er hier een rol voor de zo gelouterde leden van de IC om de samenwerking tussen instanties in binnen- en buitenland verder te bevorderen. De inspiratiesessie met Kim Clijsters smaakt naar meer.