18 november 2007  

Op zondag 18 november werd op onze “home ground” Dekker Warmond (waar anders!) alweer de 9e IC Academy gehouden. Vijftien jaar geleden namen wij het initiatief om onze beste topjeugd een dag aan te bieden met inhoud/ informatie die hen van pas zou kunnen komen in hun verdere tennisontwikkeling. Met alle toppers in onze club zouden we dat natuurlijk prima via tennisinstructie en – oefening op de baan kunnen invullen, maar direct vanaf het begin van de Academies is er door ons gekozen om dat nu eens niet  te doen. Deze jeugd staat al bijna dagelijks intensief op de baan: wat dacht je van in Zierikzee wonen en dan 3 x per week in Rotterdam trainen en 2 x in Almere! En daarnaast gewoon middelbare school natuurlijk. Wat een fantastische discipline en motivatie heb je dan! De vertegenwoordiging van jeugdspelers was van zeer hoog niveau. Bijna allemaal zijn ze lid van Jong Oranje of net aan een profcarrière begonnen. De KNLTB onder leiding van technisch directeur Rohan Goetzke heeft de hand gehad in deze selectie, waarvoor dank. Dit geeft de goede verhoudingen tussen de KNLTB en IC maar weer eens weer.

De IC biedt deze toppers in spe dus een ander programma aan, ook dit jaar weer geheel ingevuld uit de eigen rijk gevulde gelederen: ’s ochtends namen Marcella Mesker en Theo Bollerman de groep van 9 mee langs alle valkuilen die er liggen in “omgaan met de media”. Zeer interactief, met “life” interviews en directe feedback. Al gauw bleek dat de groep zeer open stond voor verbeterpunten en de gedane suggesties gretig oppakte. Ouders en coaches namen tijdens dit ochtendprogramma van hun kinderen/pupillen deel aan een golfclinic, waarbij pro Tjeerd Staal zich liet ontvallen dat hij niet verbaasd was over het niveau!

Na de lunch was het de beurt aan Martin Koek die vanuit zijn expertise als toptennisser en als eigenaar van zijn trainingsinstituut Culture Management sprak over “Omgaan met veranderingen”. Bij dit onderdeel waren zowel de jeugd, als de ouders/coaches aanwezig. Met zeer veel bezieling, zoals alleen Martin dit kan, werd er gesproken over het hoofdthema: “hoe te reageren als een lijnrechter bij 5-5, 30-15 in de derde set een bal op de lijn uitgeeft”?! Een voor iedere aanwezige – ook voor IC leden –  herkenbaar fenomeen. De topjeugd werd meegenomen van positieve filters naar vertroebelde eigenwaarden en mentale weerbaarheid om te eindigen met het verbieden van de woorden: ja, maar… In het topsportleven gaat het maar om één ding: ja, en… ik wil de top bereiken! Deze boodschap werd op een perfecte manier door Martin ten gehore gebracht, de aanwezigen hingen aan zijn lippen. Iedere dag dat de jeugd nu ’s ochtends de koelkast open doet, dan ligt er naast de jam en boter, ook een schaaltje met: hoe om te gaan met tegenslag!

Tot slot mocht uw voorzitter Mark Koevermans de dag afronden met een greep verhalen uit de oude doos. Deze bestonden vooral uit een terugblik op zijn eigen profcarrière, waarbij de beginfase een belangrijke rol speelde. Hoe is het om future-toernooien te spelen, waarbij 256 spelers voor de kwalificatie inschrijven, om te strijden voor acht plaatsen in het hoofdschema. Hoe zoek je de goede weg in deze jungle en wat zijn de juiste mensen om mee om te gaan. Zeer herkenbaar voor de spelers en ouders, omdat ze zich bijna allemaal in deze fase bevinden. Ook het vervolg, dus de doorbraak naar de ATP/WTA toernooien kwam ter sprake, de nieuwe luxe situatie die dan ontstaat en hoe daar mee om te gaan. Tot slot nog een paar spraakmakende anekdotes (zowel positief als negatief), zoals het “pannini” incident in Rome, dat voor alle tennissers binnen de groep erg komisch was, maar bij een ieder ook weer beelden uit de eigen carrière naar boven bracht.

Tijdens de afsluitende borrel werden er vele positieve reacties overgebracht van zowel spelers als ouders naar de IC. Een ieder heeft de dag zeer leerzaam gevonden. Zo blijkt maar weer dat de IC Academy haar plaats binnen het Nederlandse tennis verdiend heeft en dit evenement zeker het jubileum van tien  moet volmaken. Het raakt ook één van de doelen van de IC recht in het hart: het ondersteunen van de ontwikkeling van toptennis in Nederland. Veel dank zijn wij verschuldigd aan alle IC leden die deze dag mogelijk hebben gemaakt en ook Dekker Warmond voor de hospitality. Over twee jaar gaan we voor de 10e Academy, dan hopelijk ook met de aanwezigheid van het trainerskader van de KNLTB.

Louk Sanders / Mark Koevermans