December 2008

Het is nu bijna kerst en de Francis Wallis Cup was op 14 en 15 juni, dus al weer zes maanden geleden op het Moor Park in Hertfordshire, even ten noorden van Londen. Wat herinner ik me nog, wat was er nu zo speciaal?

Ten eerste: de GRASBANEN
Ik heb nog de groene ‘Italian Garden’ aan de achterkant van ‘the Mansion’ op mijn netvlies met in het glooiende landschap in de verte de grasbanen, waarop twee kleine figuurtjes zich dansend heen en weer bewogen.

Rolf Thung, Mark Fleischeuer en ik kwamen pas zaterdag aan en onze teamgenoten Mark Koevermans en Huub van Boeckel zouden alvast beginnen. Net op het park aangekomen begaven Rolf, Mark F. en ik ons door de prachtige tuin in de richting van de figuurtjes en ja: het waren Huub en Steve Alger. Verder geen mens te bespeuren, wonderlijk. Ik vond het zo sneu dat er niemand was, dat ik meteen riep: “ha, hoe gaat het?”  Het was juist setpoint voor Huub in de eerste set en achter de bosjes bleken onze Engelse gastheren en –dame en onze Mark K. te staan! Pas nog schreef Huub mij: “Ik verloor van Steve Alger 7-6, 6-7 en 10-8 in de super tie-breaker en heb nog steeds spierpijn.”
Ja, het bewegen op gras is toch net even anders, maar wat was het heerlijk om daar weer eens op te mogen spelen. Onze gastspeler Mark F. was niet van de baan af te slaan. Hij won z’n eerste partij, heel knap voor iemand die nog nooit op gras had gespeeld. En na zijn singel op zondag wist hij een van de Engelsen te strikken om vlak voor de slotlunch nog een setje tot acht te spelen. Alle singels op zaterdag waren driesetters, dus ik denk dat we allemaal zo lang mogelijk op dat GRAS wilde vertoeven. Zelfs Rolf, die pas enkele maanden daarvoor een nieuwe heup had gekregen. Ongelooflijk, ook in de dubbel daarna gaf hij zich nog volledig. En mijn tegenstandster Anne Clark was zo vriendelijk om een hele derde set te spelen. Mark schreef vorig jaar nog dat de Engelsen op gras wel eens beter uit de verf zouden komen met hun “serve and volley” en “chip and charge” spel. Anne was daar een goed voorbeeld van, wat kon ze met haar balgevoel juist de mooiste ballen goed pareren, in de mixed op zondag was dat nog duidelijker. Na de enkelspelen op zaterdag hebben we twee mooie herendubbels mogen zien, onze mannen waren tegen die tijd goed op het gras ingespeeld. Op zondag nog vijf partijen en de overwinning was toch weer voor de IC van Nederland, de uitslagen staan onderaan.

Gastspeler Mark Fleischeuer met Gary Stewart:

Nora en in de verte Rolf:

Mark en Huub:

Huub en Phil Siviter:

Even uitrusten:

Ten tweede was heel bijzonder: The MOOR PARK and the MANOR (= ‘heerlijkheid’)
Op het terrein van Moor Park bevinden zich twee schitterende golfbanen. Als je er doorheen rijdt, moet je af en toe stoppen voor gevaarlijk overvliegende golfballen.

Benson Greatrix had ons zaterdag van het vliegveld afgehaald. Aangekomen bij het grote herenhuis, dat het ‘clubhuis’ bleek te zijn, wees Benson ons de weg naar de kleedkamers. Via de sleutelbewaarder, die ons de sleutel voor een kluisje en de code voor de deuren gaf, bereikte ik de dameskleedkamers: eerst een prachtige ruimte met de douches en daarnaast twee grote kleedruimtes met een bureau voor een dame om alles in de gaten te houden, maar er was helemaal niemand. Het was net alsof ik minstens honderd jaar terug in de tijd was. Terug in de grote gang vond ik Rolf en Mark F. gelukkig weer. Mark had zijn spijkerbroek maar gauw verwisseld voor een onberispelijk witte tennisbroek, vast ook onder de indruk van de omgeving.
Het ‘paleis’ bestond verder uit prachtig gedecoreerde zalen. We lunchten zaterdag in één van de zalen beneden “The Saloon” en na het tennis was er een borrel in “The white room” . Het diner ’s avonds was boven in de “Arnhem Room”, zo genoemd omdat hier de Slag bij Arnhem in 1944 werd voorbereid! Het eten was heerlijk en gezellig. David Waite, voorzitter van de IC van Groot Brittannië, en ook onze voorzitter Mark hielden een passende toespraak. Op zondag kregen we in de Arnhem Room een afscheidslunch en de Francis Wallis Cup uitgereikt.

Wij bedanken de Engelsen voor alle gastvrijheid, het tennisspel en het heerlijke eten, kortom de hele organisatie van dit prachtige weekend! Dank aan match-manager Brian Hatton en captain Benson Greatrix.

Nora Blom
Uitslag GB – NL:  4 – 7

zaterdag:
Steve Alger – Huub van Boeckel 7-6, 6-7 en 10-8  GB
Simon Curtis – Mark Koevermans 6-3, 1-6 en 8-10  NL
Anne Clark – Nora Blom: 4-6, 6-2, 3-6  NL
Philip Siviter – Rolf Thung 6-3, 5-7 en 10-8 GB
Gary Stewart  – Mark Fleischeuer  6-3, 3-6, 8-10 NL

Gary  & Steve  – Mark & Mark 5-7, 4-6  NL
Benson & Philip – Huub & Rolf 2-6, 4-6  NL

Zondag:
Anne  – Nora  1-6, 3-6  NL
Simon – Mark F.  7-6, 6-1 GB

Gary & Steve – Huub & Mark K. 3-6, 5-7  NL
Anne & Philip – Nora & Rolf  2-6, 6-4 en 13-11  GB

De IC-ers van Nederland: