Overzichtstentoonstelling Tom Okker en zijn Tijd

Over de Carriere van Tom Okker (geb. 1944) en zijn legendarische tegenstanders.
De Oranje Tennisclub heeft een uitgebreide tentoonstelling ingericht in het nieuwe clubhuis (ingang Van Zaeckstraat) te Den Haag (op tennispark W.W.) over de carriere van Tom Okker en zijn tijdgenoten ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan.
Op 30 april 2009 om 17.00 uur werd de tentoonstelling feestelijk geopend door Tom Okker zelf in aanwezigheid van diverse oud-Davis Cup spelers en andere genodigden.
De tentoonstelling omvat filmbeelden, beeldjes, foto’s, rackets, prijsbekers, prenten en boeken en is gratis toegankelijk. Het clubhuis is dagelijks geopend vanaf 09.00 uur behalve bij aanhoudend slecht weer.

Tom Okker resideerde tussen 1968 en 1974 onafgebroken in de top tien van de wereldranglijst, met in 1968 een 3de plek als hoogste positie.
Er kan uitvoerig gediscussieerd worden over de vraag, wie de beste Nederlandse tennisspeler aller tijden genoemd mag worden. De andere kandidaat is Richard Krajicek, die in 1996 als 32ste was geplaatst en toch Wimbledon wist te winnen.
In deze tentoonstelling wordt mathematisch aangetoond, dat de eretitel desalniettemin naar Tom Okker hoort te gaan.
Op de zegelijst van Tom Okker staan onder andere legendes als Arthur Ashe, Rod Laver, Ilie Nastase en Vitas Gerulaitis. Hij won als professional 22 ATP titles en was ook nog eens 23 maal runner-up. Zijn amateurtitels worden vaak over het hoofd gezien.
Wat vonden zijn tegenspelers van Okker? Waarom was hij zo goed? Was hij de eerste Nederlander met een topspin forehand als belangrijkste wapen? Waarom worden zijn amateurtitels zo vaak vergeten?
In deze tentoonstelling worden deze vragen beantwoord en de bezoeker krijgt tevens een mooi beeld van het tennis in de jaren zestig en zeventig, toen de tiebreak geïntroduceerd werd en houten rackets allengs verdreven werden door allerlei kunststof modellen.

De Oranje Tennis Club werd in 1899 opgericht o.a. door “Freule Daisy”, Marguerite van Brienen van Groote Lindt als golf en tennis club van het beroemde Oranje hotel, waar staatshoofden als Lord Balfour en Von Bethman-Hollweg en andere beroemdheden op hun reizen plachten te vertoeven. In 1909 werden voor het eerst clubkampioenschappen georganiseerd, die door Prins Lev Ourroussov werden gewonnen. Deze telg uit een roemrucht Russisch adellijk geslacht maakt tot 1932 ook deel uit van het Olympisch Committee.
Tot 1939 bleef de vereniging in Scheveningen, waar op de plaats van de huidige tramlus bij het Zwarte Pad vier banen lagen. Toen verhuisde de club naar Park W.W., waar in 2008 grote feestelijkheden plaatsvonden vanwege het gloednieuwe clubhuis.
Inmiddels telt de club ca 850 leden; men speelt competitie op zeer hoog niveau.

Voor nadere informatie:  www.oranje-tc.nl