Op zaterdag 15 december heeft Michiel Schapers de IC Holland Award 2012 uitgereikt aan Kiki Bertens tijdens de KNLTB Masters 2012.

Op 6 jarige leeftijd ging zij met haar oom en tante voor de eerste keer mee naar de tennisbanen van ATV Berkenrode, waar zij al spoedig opviel en onder de hoede kwam van Martin van der Brugghen; zij is altijd trouw gebleven aan haar eerste club en trainer/coach. Op haar 17e maakte Kiki Bertens de overstap naar het professionele tennis.

Kiki werd nationaal kampioen in 2010; grote indruk op de echte kenners maakte haar durf om na het behalen van dit kampioenschap belangrijke wijzigingen aan te brengen in haar techniek. Kiki won al in de jaren 2009 en 2010 de ITF toernooien van Rotterdam, Almere en Antalya (Turkije). In 2011 zegevierde zij in het ITF toernooi van Koksijde (België) en zij bereikte de halve finales van de ITF toernooien in Tessenderlo (Belgie), Breda, Ismaning (Duitsland) en Ankara (Turkije); zij boekte ook goede resultaten in het dubbelspel met winst in een aantal ITF toernooien.
Afgelopen jaar toonde Kiki Bertens haar grote- en vooral steeds sterker groeiende- kwaliteiten met het winnen van haar eerste WTA-toernooi, komende uit de kwalificatie, in Fez (Marokko); de naam van deze stad zal voor Kiki eeuwigheidswaarde houden. Tevens won zij de ITF-toernooien van Iripuato (Mexico) en Bath (Verenigd Koninkrijk). Een halve finaleplaats in Seoul (Zuid Korea) en twee zeer sterke overwinningen in de FED Cup wedstrijd tegen Estland, waarmee degradatie vermeden werd, completeerden het tennisjaar 2012, dat Kiki Bertens zeer veel vertrouwen moet geven in haar verdere tennisloopbaan. Zij sprong van plaats 184 op de eindranglijst 2011 van de WTA naar thans plaats 63, na reeds eerder dit jaar plaats 57 bemachtigd te hebben.
Ook internationaal werden de meer dan opmerkelijke prestaties van Kiki gezien: de WTA heeft haar genomineerd voor de WTA Newcomer of the Year Award, die nog in 2010 gegeven is aan Petra Kvitova, de Wimbledonwinnares van 2011. Voorts heeft Kiki haar taak als ambassadrice van het Nederlandse tennis met verve vervuld.

Op basis van het bovenstaande heeft de jury bestaande uit Manon Bollegraf, Jacco Eltingh, Evert Schneider en mede namens de KNLTB Hendrik Jan Davids unaniem gekozen voor Kiki Bertens als winnares van de IC Holland Award 2012. Het bestuur van de Internationale Lawn Tennis Club van Nederland feliciteert Kiki met deze zo eervolle onderscheiding. Bovendien zijn wij verheugd dat Kiki positief heeft gereageerd op de uitnodiging van het bestuur om lid te worden van ons illuster gezelschap.

Michiel Schapers


foto’s Henk Koster

 

 

Wat is de IC Holland Award?

De Internationale Lawn Tennis Club van Nederland (IC), de vereniging van (oud)tennisinternationals, kent – zo mogelijk, jaarlijks – een ereprijs toe aan die Nederlandse speelster(s) of speler(s), die zich in het achterliggende kalenderjaar op de meest positieve wijze heeft (hebben) onderscheiden, zowel wat betreft tennisprestaties als voor wat betreft het “ambassadeurschap” van het Nederlandse tennis. Deze ereprijs is genaamd de IC-Holland Award. Het initiatief tot toekenning van deze ereprijs is genomen door de ons zes jaar geleden ontvallen Hans van de Weg, erelid van de IC van Nederland.

 

De IC-Holland Award werd in 1993 voor het eerst toegekend en werd achtereenvolgens uitgereikt aan:

 

1993                                                       Jacco Eltingh en Paul Haarhuis

1994                                                       Jacco Eltingh

1995                                                       Brenda Schultz

1996                                                       Richard Krajicek

1997                                                       Federation Cup Team ( Kristie Boogert, Manon Bollegraf, Miriam Oremans, Brenda Schultz, Caroline Vis)

1998                                                       Jacco Eltingh en Paul Haarhuis                    

1999                                                       Manon Bollegraf

2000                                                       Kristie Boogert en Miriam Oremans

2001                                                       Sjeng Schalken

2002                                                       Jan Siemerink

2003                                                       Martin Verkerk

2004                                                       niet uitgereikt

2005                                                       Michaella Krajicek

2006                                                       niet uitgereikt

2007                                                       Robin Haase

2008                                                       niet uitgereikt

2009                                                       Thiemo de Bakker

2010                                     Esther Vergeer

2011                                     Robin Haase

2012                                     Kiki Bertens

De Jury van de IC- Holland Award bestaat uit Betty Stove, Manon Bollegraf, Evert Schneider, Jacco Eltingh

en  

Hendrik Jan Davids (namens de KNLTB).