Per 1 april 2014 woont en werkt Michiel Schapers in Oostenrijk.

Hij werd gevraagd door voorzitter  Ronnie Leitgeb, voormalig coach/manager van Thomas Muster, om de geledingen van de ÖTV(Österreichischer Tennis Verband) te versterken als Headcoach. Belangrijke opgaven voor Michiel:

  • Het leiden van de dagelijkse trainingen in de Südstadt(Nationaal Trainingscentrum) vlakbij Wenen.
  • Coachen van jeugdspelers tussen 14 en 23 jaar tijdens internationale toernooien.
  • Ontwikkelen van beleid op het gebied van de jeugdopleiding.

In anderhalf jaar slaagde Michiel erin om de trainingsgroep in de Südstadt uit te breiden van twee naar zeven spelers  en organiseerde hij met het trainingsteam van de ÖTV vele trainingsweekeinden voor de jeugd in het Nationale Trainingscentrum waarbij topjeugd  met hun privétrainers twee of drie dagen werden uitgenodigd om samen met de bondscoaches te trainen. Qua resultaten waren er vele hoogtepunten in 2014 en 2015. Lucas Miedler(19) bereikte zes Future finales in het enkelspel  en won er een. Max Neuchrist(23) won twee Future titels . Beide spelers behaalden  maar liefst dertien dubbeltitels in 2015 waarvan een groot aantal samen. De overige leden van de trainingsgroep boekten allen veel progressie op de ATP lijst en WTA lijst.

Helaas werd in 2015 al snel duidelijk dat er geen sprake zou zijn van continuïteit in het beleid van de ÖTV. Ronnie Leitgeb stelde zich niet meer beschikbaar voor een nieuwe termijn als voorzitter en op het bondsbureau heerste veel onrust onder het personeel. De nieuwe voorzitter besloot al snel om het opleidingsbeleid over een andere boeg te gooien en per 31 augustus paste Michiel volgens hem niet meer in de nieuwe structuur.

Na een korte adempauze besloot Michiel om in Oostenrijk te blijven en kwam hij samen met Ronnie Leitgeb tot een nieuw initiatief. In november begonnen zij met het coachen van drie spelers. Bedoeling is om deze groep binnen twee jaar tot maximaal zes spelers te laten groeien. De trainingsbasis is in Marbella waar getraind wordt op de banen van Puente Romano. Ronnie en Michiel wisselen elkaar af als coach tijdens de Futures en Challengers die op het wedstrijdprogramma staan. Om de begeleiding van de spelers te optimaliseren werken Ronnie en Michiel samen met specialisten waaronder  artsen, fysiotherapeuten en een conditietrainer. Het team bestaat momenteel uit:  Lucas Miedler en Max Neuchrist uit Oostenrijk, Gianluigi Quinzi(20) uit Italië en Alexander Metreveli (22) uit Georgië.