Op 5 maart 2016 vond de IC Academy plaats op de ons inmiddels vertrouwde locatie Tennispark De Heuvelrug in Doorn. Dit jaar waren uitgenodigd alle top 5 jeugdspelers van 12, 13, 14, en 15 jaar oud. Ondanks dat er niet veel tournooien werden gespeeld op deze dag moesten toch velen die hadden toegezegd te komen op het laatste moment afhaken vanwege andere wedstrijden.  Er waren rond 15 jeugdspelers met hun ouders aanwezig. In totaal 40 mensen inclusief tennisinternationals Nora Blom, Niek Fleury, Louk Sanders, Hans Adama van Scheltema, Joost Wijnhoud, Tom Nijssen.  Frits Don die als eerste spreker samen met Pons Jan Vermeer stond opgesteld moest vanwege griep afhaken

Pons Jan Vermeer heeft de presentatie met verve alleen gegeven. De spelers en ouders werden in groepjes onderverdeeld en de groepen moesten zich buigen over de vraag welke factoren nu van belang zijn in topsport op mentaal, sociaal/emotioneel en fysiek terrein. Evenals in vorige sessies bleek deze oefening weer zeer nuttig te zijn. Het leert de topsporter planmatig te werken en na te denken over de weg die hij of  haar heeft ingeslagen. Onderstaand enkele belangrijke factoren, waarvan er overigens velen ook toepasbaar zijn op het gewone leven.

Spelers academy 2016

IC Academy presentatie Pons Jan Vermeer

De tweede presentatie werd gegeven door Henk van Hulst op de tennisbaan zelf natuurlijk, daar waar de 74 jarige Henk zijn hele leven zo vaak heeft vertoeft.  Henk heeft veel top honderd spelers voortgebracht en zijn verdiensten op tennisgebied worden door diverse instanties geprezen. Onlangs ontving hij nog de Tennis Europe Award. Henk heeft de aanwezigen met verschillende oefeningen, uitgevoerd door een aantal van zijn pupillen, laten zien wat goed en efficient voetenwerk bij tennis inhoudt. Dat goed voetenwerk belangrijk is weet iedereen, maar dat goed voetenwerk bestaat uit een aantal technieken die je onderwezen moet krijgen en goed moet oefenen daar was vast niet iedereen van op de hoogte. Henk heeft dit op zijn bekende gepassioneerde wijze laten zien.

ic academy 2016 henk van hulst v2 ic academy 2016 Henk van hulst

Na in de pauze goed te zijn verwend met taart en broodjes door Charlotte Bogstra volgt nog een forum waarbij veel vragen worden gesteld aan Tom Nijssen over het leven als prof op de tour. Ook gespreksleider Theo Bollerman geeft nog een inleiding over het ontstaan van de tennissport.

ic academy 2016 forum discussie

Afgesloten wordt met een drankje en een hapje in het IC Tennismuseum.