20160422_144404

Zoals velen wel zullen weten is IC lid en oud voorzitter Michiel Schapers enkele jaren geleden naar Wenen verhuisd om goede werken te verrichten in het Oostenrijkse tennis. Inmiddels is hij daar aardig ingeburgerd en zijn vriendin Annemieke Michielsen heeft een website opgezet, Wenen Bruist (www.wenenbruist.nl)  waarop lifestyle trips (stedentrips maar dan net even anders, met begeleiding van lokale gidsen) in Wenen worden aangeboden.  Tot onze niet geringe vreugde werden wij, oude tennisvrienden Hans Adama van Scheltema, Wouter Fok en Louk Sanders, met onze partners Joan, Wendy en Pauline uitgenodigd om het geheel eens goed te testen.

Wij vertrokken vrijdagochtend vroeg en werden in Wenen door Michiel van het vliegveld gehaald met een comfortabele bus die ons naar het hotel bracht. Onderweg bezochten nog even de wereldberoemde Stephansdom. Na het inchecken genoten we eerst van een heerlijke lunch buiten op een terras van een van de bekendste restaurants in Wenen, waarna we bij de Staatsoper werden opgewacht door Rudi, onze Nederlands sprekende gids, voor een twee uur durende stadswandeling. Annemieke had zich inmiddels ook bij ons aangesloten. Wenen is echt een prachtige stad, waarbij vooral opvalt dat alles zo ruim en groot is. De pleinen zijn groot, de straten breed en je ziet het ene mooie gebouw na het andere. Met de perfect functionerende U-Bahn kom je overal heel makkelijk. En het is er brandschoon, daar kunnen wij Nederlanders nog veel van leren!

Vervolgens werden wij verwacht in de wondere kristalwereld van Swarovski waar wij een rondleiding kregen en ons verbaasden over wat je allemaal voor moois van kristal kunt maken. Zelf deden wij ook nog een poging en maakten een kaart met sterrenhemel.

Nadat we even bij waren gekomen in het hotel gingen we naar Casa Caria, een fantastische Italiaanse traiteur, waar speciaal voor ons een soort huiskamerdiner was georganiseerd. Om te beginnen mochten we olijfolie proeven, een specialiteit van het huis. Wij hebben er veel van geleerd en olijfolie uit de supermarkt komt er bij ons niet meer in! Vervolgens ging de kok los met de heerlijkste Italiaanse gerechten, waarbij we in de keuken mochten kijken zodat we het thuis nog eens dunnetjes over kunnen doen. Diverse Italiaanse lekkernijen, waaronder natuurlijk de olijfolie maar ook gigantische citroenen uit Calabrië, gingen mee naar huis in de koffer.

De volgende dag gingen de dames in de ochtend shoppen en de mannen een stukje lopen, verschil moet er wezen! Bij het Ernst Happel voetbalstadion liet Michiel zich als fervent Feijenoord supporter vereeuwigen bij de gedenkplaquette van Ernst Happel, in de jaren ’60 en ’70 coach van Feijenoord en later van het Nederlands elftal dat in 1978 de finale van de WK in Argentinië haalde.

IMG_3564 - Copy

Na de lunch bezochten we het beroemde Schloss Schönbrunn, de zomerresidentie van de Habsburgers met als bekendste bewoners natuurlijk Keizer Franz Josef en zijn gemalin Sissi. Indrukwekkend om te zien hoe de keizerlijke familie met hun hofhouding (bestaande uit 1500 man!) leefden.

IMG_3597 - shonbrum

Vervolgens genoten wij van de Apfelstrudelshow in de Hofbackstube waar wij te zien kregen hoe het deeg wordt gemaakt. Het wordt uitgerekt tot het zo dun is dat je er de krant doorheen kunt lezen!  Uiteraard verorberden wij met veel smaak een overheerlijke Apfelstrudel.

20160423_160624

’s Avonds aten wij bij Plachutta’s Gasthaus zur Oper de beste Wiener schnitzel van de stad. Weenser kun je een dag niet maken!

De zondag was nog niet ingevuld maar dat is in Wenen niet zo moeilijk. Aangezien het voorspelde slechte weer uitbleef gingen we in de ochtend naar het Prater, één van de vele parken in de stad, met het wereldberoemde reuzenrad uit 1897. Michiel, Hans en Pauline gingen voortvarend omhoog, terwijl de rest van het gezelschap zich beneden vermaakte. Omdat er toch wel een koude wind stond besloten we tot een museumbezoek in de middag. Wij kozen voor het Kunsthistorisches Museum, ook alweer gevestigd in één van de vele schitterende gebouwen van de stad. Het herbergt een wereldberoemde collectie met vooral een indrukwekkende schilderijenafdeling met vele Italiaanse meesters zoals Rafael, Tintoretto en Titiaan, Vlaamse meesters zoals Pieter Bruegel de Oude, Anthony van Dijck  en Rubens, diverse Rembrandts en het beroemde werk De Schilderkunst van Johannes Vermeer. Het museum heeft nog vele andere afdelingen, waaronder een Egyptisch-Oriëntaalse verzameling. Wij kwamen tijd tekort maar helaas moesten wij naar het vliegveld.

Met pijn in het hart namen we afscheid van onze fantastische gastvrouw en -heer, die ons een onvergetelijk weekend hadden bezorgd. De sfeer binnen de groep was heel bijzonder, met goede gesprekken en natuurlijk veel mooie opgehaalde tennis herinneringen, en de prachtige stad Wenen leent zich uitermate goed voor een dergelijk weekend met oude en/of nieuwe vrienden. Een absolute aanrader!

Nogmaals onze dank aan Annemieke en Michiel!