Francis Wallis Cup 2018: ontmoeting met ‘epische’ trekjes. 

In de meeste gevallen wordt naar een IC wedstrijd verwezen als een ontmoeting, uitwisseling of wedstrijd. Als we later terugkijken naar deze editie van de Francis Wallis Cup, mag echt wel gesproken worden over een werkelijke ‘strijd’. De grondlegger van deze wedstrijd tegen de IC van GB, oorlogsheld Francis Wallis, zou trots zijn geweest op alle deelnemers aan deze waardige strijd, die uiteindelijk in het voordeel van IC van Nederland is geëindigd.

Het was weer een waar genoegen om op zaterdagochtend 13 januari verwelkomd te worden door Charlotte Bogtstra, beheerder van Tenniscentrum Heuvelrug in Doorn, waar tevens ons IC museum is gevestigd. Susie Dart, matchcaptain van IC van GB, was reeds met haar team aanwezig en, toen nog, rustig aan de koffie. Zij heeft het stokje overgenomen van Simon Curtis die jarenlang deze rol heeft gehad. Aan beide zijden was het kunst- en vliegwerk geweest om een team te formeren maar beiden waren overtuigd een gedegen team paraat te hebben. Daarbij de toevoeging dat het vooraf meestal volledig onduidelijk is hoe het wedstrijdverloop zal worden en je maar hoopt dat er voor iedereen leuke wedstrijden in het verschiet staan. Dat blijft het mooie aan ons geliefde spel.

Om een beeld te geven van het verloop deel ik enkele statistieken die voor zich spreken: 12 wedstrijden in totaal over 2 dagen, waarvan 8 in een supertiebreak beslist zijn (beide teams 4x winst), en 3 waarbij de verliezer matchpoints heeft gehad.

Terwijl elke wedstrijd zijn verhaal kent benoem ik slechts enkele highlights. Opvallend is de ‘double bagel’ van Stephanie op de matchcaptain Susie. Beetje zuur maar achteraf was Stephanie zeer duidelijk, ‘ik ga niet zomaar punten weggeven’. Die karaktertrek is nooit verdwenen. Klasse Stephanie. Susie sprak over het spel van Stephanie als ‘clinical precision’. Fernon speelde tegen de wedstrijd-fitte Seb, die bovenaan meedoet in de mondiale senior tour. Ik refereer nog regelmatig naar Fernon als onze ‘schaakkampioen’ vanwege zijn volhardendheid en tactisch inzicht om zo’n close wedstrijd uiteindelijk in zijn voordeel af te sluiten. Johan had tijdens de vorige ontmoeting een eenvoudigere partij tegen Adam en maakte het nu extra spannend. Martin kwam sterk terug in de 2e set en supertiebreak (2-6) maar was helaas net niet voldoende. Richard, de jongste speler van de Engelsen (30), speelde een sterke en degelijke wedstrijd tegen gastspeler Bart en wist zijn niveau het hele weekend te behouden. De herendubbel was van goed niveau maar we kwamen net iets te kort.

Tevreden met de lichte voorsprong, hebben we samen met onze gasten een gezellige avond gehad in Café de Paris in Zeist. Louk, samen met Pauline, en Tjerk zijn ook aangesloten. Voldoende hilariteit wat voor onze gasten soms lastig te volgen was. Al met al een verdiende ontspanning na een mooie dag met prima tennis.

Op zondag speelde Martin met de enthousiaste Marlot, Nederlands Kampioen 2008, een heerlijke partij. De beide andere partijen waren de echte krakers waarbij wij net de kort schoten om de mix in ons voordeel te beslechten. De singel van Bart tegen Seb was uiteindelijk bepalend voor de einduitslag. De vraag rees tijdens de tiebreaks wat er met de Cup zou gebeuren bij gelijkspel. De overheersende en onwenselijke gedachte op dat moment was dat de Cup weer mee terug zou gaan met de IC van GB. Gelukkig wist Bart de supertiebreak, die overigens met gemak beide kanten zou kunnen opgaan, na een matchpoint tegen naar zich toe wist te trekken. Het overwinningsgevoel was enorm en met enige trots hebben we de Francis Wallis Cup in ons museum een mooie plek gegeven.

Stephen Noteboom

 

Zaterdag 13 januari

 Team IC of GB

Women:

Over 30 – Frances Hendry

Over 45 – Susie Dart

Frances/Susie

Men:

Over 30 – Richard Wire

Over 45 – Seb Jackson

Adam Boucher

Over 55 – Russell Howat

Richard/Seb

Adam/Russell

Zondag 14 januari

Seb Jackson

Frances/Richard

Susie/Russell

 

 Team IC of NL

Women:

Over 30 – Marlot Meddens

Over 45 – Stephanie Rottier

Stephanie/Barbara Kint

Men:

Over 30 – Bart van Monsjou

Over 45 – Fernon Wibier

Johan Vekemans

Over 55 – Martin Koek

Fernon/Stephen Noteboom

Johan/Martin

 

Bart van Monsjou

Stephanie/Stephen

Marlot/Martin

 

 

 

3-6 6-2 [2-10]

0-6 0-6

6-3 3-6 [10-8]

 

6-4 6-3

3-6 6-4 [11-13]

7-5 3-6 [5-10]

6-4 0-6 [10-8]

6-3 2-6 [10-3]

5-7 1-2 (def.)

 

2-6 7-6 [9-11]

6-3 3-6 [13-11]

1-6 2-6

 

 

 

 

0-1

0-2

1-2

 

2-2

2-3

2-4

3-4

4-4

4-5

 

4-6

5-6

5-7

 

 

Louk, Stephen, Johan, Fernon en Tjerk in Café de Paris te Zeist

Overhandiging van de FW Cup door matchcaptain Susie Dart aan Stephen

Toch nog een glimlach van Seb Jackson (l) na verlies van de beslissende super tie-break tegen gastspeler Bart van Monsjou.