In het nieuwe NTC van de KNLTB in Amstelveen zijn de KNLTB tennis Awards uitgereikt aan Kiki Bertens en Wesley Koolhof. Tevens ontving Kiki Bertens de IC Holland Award uit handen van onze voorzitter en oud Fed Cup speelster Judith Ambags-Warringa.

Het Jury rapport volgt hieronder:

De  IC-Holland  AwardDe Internationale Lawn Tennis Club van Nederland (IC), de vereniging van tennis-internationals, kent – zo mogelijk jaarlijks – een ereprijs toe aan die Nederlandse speelster(s) of speler(s), die zich in het achterliggende kalenderjaar op de meest positieve wijze heeft (hebben) onderscheiden, zowel wat betreft tennisprestaties als voor wat betreft het “ambassadeurschap”van het Nederlandse tennis.

Deze ereprijs is genaamd de IC Holland Award.

Het initiatief tot toekenning van deze ereprijs is genomen door de ons achttien jaar geleden ontvallen Hans van de Weg, erelid van de IC van Nederland.

De IC-Holland Award werd in 1993 voor het eerst toegekend en werd achtereenvolgens uitgereikt aan:

1993: Jacco Eltingh en Paul Haarhuis

1994: Jacco Eltingh

1995: Brenda Schultz

1996: Richard Krajicek

1997: de FED Cup ploeg ( Kristie Boogert, Manon Bollegraf, Miriam Oremans, Brenda Schultz, Caroline Vis)

1998: Jacco Eltingh en Paul Haarhuis

1999: Manon Bollegraf

2000: Kristie Boogert en Miriam Oremans

2001: Sjeng Schalken

2002: Jan Siemerink

2003: Martin Verkerk

2004: niet uitgereikt

2005: Michaela Krajicek

2006: niet uitgereikt

2007: Robin Haase

2008: niet uitgereikt

2009: Thiemo de Bakker   

2010: Esther Vergeer

2011: Robin Haase

2012: Kiki Bertens

2013: Robin Haase

2014: Jean-Julien Rojer

2015: Jean-Julien Rojer

2016: Kiki Bertens

2017: Robin Haase

2018: niet uitgereikt 

ALGEMEEN

De jury heeft zorgvuldig de resultaten bestudeerd van de Nederlandse speelsters en spelers  in 2019, als mede kennis genomen van al die aspecten, die men mag samenvatten als ambassadeurschap ten behoeve van het Nederlands tennis. De jury heeft met respect kennis genomen van de prestaties van verschillende speelsters en spelers in het jaar 2019.

Naast goede resultaten constateert de jury met genoegen de belangrijke mate waarin onze belangrijkste speelsters en spelers bijdragen aan het ambassadeurschap ten behoeve van het tennis in ons land en daar buiten. Evenzeer wil de jury zijn waardering uitspreken voor het werk, dat is verricht door velen, die zich inspannen op het gebied van de begeleiding van onze topspeelsters en – spelers.

TOEKENNING van de IC-HOLLAND AWARD 2019

De jury heeft dit jaar bijzondere aandacht willen schenken aan een unieke tennisprestatie.

Kiki Bertens – al twee maal eerder winnares van de IC Holland Award – bereikte haar beste prestaties ooit: op 13 mei van dit jaar wist zij de 4e plaats op de wereldranglijst te behalen en daarmee de hoogste plaatsing van een Nederlandse tennisspeelster te bezetten, een unicum derhalve in onze nationale tennishistorie ! 

Van haar resultaten noemen wij waar het de “grote” toernooien betreft: winst in Madrid, finale WTA Elite Trophy en halve finales in Rome en Peking. Haar belangrijkste successen in WTA-toernooien : winst in St Petersburg, finales in Rosmalen en Palermo.

Kiki Bertens draagt haar ambassadeurschap van ons land als tennisgemeenschap met verve, charme en kunde.

Op basis van het voorgaande  heeft de jury besloten om Kiki Bertens – ten derde male ! – als blijk van grote waardering voor te dragen als winnares van de IC-Holland Award 2019.

Deze voordracht is inmiddels met unanieme instemming overgenomen door het Bestuur van de Internationale Lawn Tennis Club van Nederland.     

Namens de jury is het zijn voorzitter Evert Schneider een eer en groot genoegen Kiki Bertens geluk te wensen met deze zo eervolle onderscheiding.                                           

Judith Ambags-Warringa,                   

Voorzitter van de Internationale Lawn Tennis Club van Nederland

Wassenaar, december 2019