Een bloeiperiode voor de IC van Nederland, uitgelicht in een fraaie Video (https://youtu.be/9UmO1c-WMkM), geproduceerd door Marcella Mesker en Jan-Willem de Lange, de makers van de NLTennisPodcast. Met interviews met o.a. Tom Okker, onze voorzitter Judith Warringa en Robin Haase.

Wimbledon Exhibition 1961 op de METS banen, met 2e van links de legendarische Rod Laver

We leven al maanden in een periode van 1,5m afstand houden, van niet te veel bij elkaar komen en nog zo wat restricties én…zonder datgene wat ons zo verbindt, nl. tennis. Geen toernooien, geen Kiki, Demi of Robin op de buis en geen toernooien waarop onze talenten zich op de rankings omhoog kunnen knokken of waarop onze senior-leden kunnen laten zien dat ze nog best wel goed zijn hoor!
Voor ons allemaal nu dus -nog even- geen tennis, maar voor onze Club natuurlijk sinds 1931 wel bijna 90 jaar tennishistorie, kijk maar eens op onze gloednieuwe timeline op https://ictennis.nl/ic-of-the-netherlands-timeline-slider/.  

Binnen die historie vormt de periode van de Wimbledon Exhibitions een fantastische episode. In 1952 nam ons toenmalig Bestuur, onder voorzitterschap van W.J.R. Dreesmann Jr, daartoe het initiatief en 20 jaar lang werden op de zondag direct na Wimbledon, dat eindigde toen nog op zaterdag, door de wereldtop demonstratiewedstrijden in ons land gespeeld. Eerst op de banen van de Noordwijkse Sportvereniging en vanaf 1960 in onze eigen tennistempel: de METS in Scheveningen.  

Wereldtoppers dus, die vaak op zaterdag de finale van Wimbledon speelden en de volgende dag hier aantraden. Dus even naar de huidige tijd vertaald: Federer en Nadal spelen hun Wimbledon finale en reizen vervolgens af naar Scheveningen om daar de volgende dag op het gravel van de METS hun kunsten te vertonen! Ondenkbaar nu natuurlijk, kan helemaal niet meer en destijds kon het eigenlijk ook niet, maar de IC van Nederland kreeg het wel voor elkaar! De allersterkste spelers van de wereld namen deel, o.a. Roy Emerson, Neil Fraser, Lew Hoad, Rod Laver, John Newcombe, Tony Roche, Ken Rosewall, Manuel Santana en vele anderen, waaronder ons IC Erelid Tom Okker, van 1964 t/m de laatste keer in 1972.  

We nemen jullie graag mee naar deze periode via bijgaande video. Daarin zijn door Marcella en Jan-Willem de Lange op fraaie wijze originele beelden verwerkt van Tom in actie tijdens de Exhibitions naast de interviews die een paar weken geleden op de METS werden gemaakt.  
De verbindende rol die de IC van Nederland tussen tennisgeneraties speelde en kan blijven spelen komt mooi tot uitdrukking in een aantal uitspraken van Robin, waarin hij zegt:
– Ik wist eigenlijk helemaal niet dat deze Exhibitions toen gehouden zijn en ook niet dat mijn Club daarbij een dragende rol heeft gespeeld, maar -Ik vind ’t iets bijzonders en belangrijk: de historie van tennis en de verhalen van Tom daarover

– Als je nog volledig in je eigen carrière zit, ben je niet zo bezig met de historie en soms ook nog niet met je toekomst, maar ik denk dat gesprekken met oud toppers heel belangrijk en leerzaam kunnen zijn. Dat zouden we als “jongeren” echt meer moeten doen.

– Met mijn carrière maak ik straks ook deel uit van de tennishistorie en we zijn als IC leden allemaal “part of the tennisfamily”. Daar ben ik zelf trots op en daarom interesseer ik me ook voor de historie.

– Ik denk dat het belangrijk is dat je altijd je steentje bij blijft dragen aan tennis en de IC is daarbinnen een onderdeel.  

Zie voor de video de volgende link: https://youtu.be/9UmO1c-WMkM
Voor uitgebreide informatie rondom de Exhibitions zie: ictennis.nl/1952-2/  
We wensen jullie veel kijkplezier met deze eerste IC video!  

Bestuur IC van Nederland
Louk Sanders