Ons Erelid en voormalig nummer 3 van de wereld Tom Okker kreeg tijdens de Davis Cup ontmoeting tussen Nederland en Canada in Den Haag de ITF award voor de ‘Services to the Game”. Deze onderscheiding is toegekend als waardering voor zijn prestaties als topspeler en als ambassadeur voor de tennissport in het algemeen. Tom Okker is jarenlang een inspiratie geweest voor vele spelers en nog steeds is hij een actief lid van de IC van Nederland.

Flying Dutchman

Tom Okker werd in 1944 geboren in Amsterdam. Hij was actief als tennisser van 1960 tot 1980 en stond bekend als ‘The Flying Dutchman’ vanwege zijn snelheid en aantrekkelijke speelstijl. In 1968 werd hij tweede op de US Open, waar hij de finale verloor van Arthur Ashe. Gedurende de jaren 1968 – 1974 stond hij in de top tien en bereikte zijn hoogste ranking in 1974 met een nummer 3 van de wereld achter Rod Laver en Arthur Ashe. Hij was ook de nummer 1 van de wereld in het dubbelspel in 1969. In totaal won hij 35 ATP-titels in het enkelspel en 68 ATP-titels in het dubbelspel.

Tussen 1964 en 1981 vertegenwoordigde Okker Nederland in 13 Davis Cup ontmoetingen, waar hij 35 wedstrijden speelde. In de jaren 80 trainde hij jarenlang vrijwillig met de beste Nederlandse jeugdspelers zoals Paul Haarhuis, Jan Siemerink, Richard Krajicek en Jacco Eltingh.

Na zijn actieve internationale tenniscarrière ging Tom de kunst in en was hij een van de oprichters van Jaski Gallery in Amsterdam. Hij heeft nog steeds zijn eigen galerie.