De IC van Nederland is een volstrekt unieke, inmiddels 92 jaar oude, club en je zou eenvoudig kunnen betogen dat ook elk IC evenement alleen daarom al ook uniek is. Dat geldt zeker voor onze jaarlijkse golfdag en nog eens extra voor de Golfdag 2023, die we dit jaar voor de 40ste keer mochten houden, ook deze keer weer op onze “homecourse”: de schitterende baan van de Eindhovensche Golfclub.

Marianne Scholtz zei het heel treffend toen zij de Peter Scholtz schaal uitreikte aan Steph voor zijn prachtige werk in de organisatie van de dag: het voelt als thuiskomen, als een warm bad.

De 40ste keer dus! Alle reden om ruim te reflecteren op het onstaan van deze dag, die voor de eerste keer in 1983 gepeeld werd, inderdaad, scherp opgemerkt: dat is 41 jaar geleden, maar door covid moesten we in 2020 helaas overslaan. Van meet af aan spelen we jaarlijks oa. om de Henk van Riemsdijk beker, voor het IC lid met de beste bruto score (met de minste slagen dus). In een prachtige toespraak (met grote dank aan Anja voor haar inbreng) bracht Betty ons in herinnering wie Henk van Riemsdijk ook al weer was: een geboren bestuurder en geboren sporter met in beide domeinen grote posities:  jaren lang de topbaas van Philips en Davis Cup speler voor ons land. Henk was dus IC lid

(vanaf 1991 Erelid) en boodt zijn IC vrienden de gelegenheid op zijn Eindhovensche golf jaarlijks een rondje te spelen. Henk speelde vanzelfsprekend mee, evenals zijn dochter Anneke en haar echtgenoot Hans, langjarig voorzitter van de Eindhovensche. Als aanvulling hierop is het goed te vermelden dat in de clubannalen is te lezen dat het idee voor een dergelijke dag voor het eerst in 1981 in het Bestuur is opgebracht door toenmalig secretaris/penningmeester Just Barth. Twee jaar later was het dus zover.

Wat deze golfdag voor iedereen en zeker voor mij als winnaar van de Henk van Riemsdijk beker 2023 extra bijzonder maakte was dat Anneke bij het diner aanwezig was en ik de beker uit haar handen mocht ontvangen. Het bracht direct vele dierbare herinneringen bij mij op. Natuurlijk was mijn prestatie grotendeels te danken aan mijn flightgenoten Robbie voor zijn immer positieve mindset en Piet Hein, die die dag toevallig zijn tweeduizendste ronde op zijn baan liep en mij voor alle gevaren behoedde. Ik zal de beker netjes laten graveren en volgend jaar weer meenemen, de bijbehorende door Anneke ter beschikking gestelde replica krijgt een mooie plek op mijn kamer.

Bij het diner misten we wel de vertrouwde aandacht en zorg van Eshter en René en hun horecabrigade, maar de nieuwe crew was in vorm en de maaltijd was heerlijk.

Bij afwezigheid van onze voorzitter Judith, wegens zaken in Griekenland, mocht ik een klein openingswoordje doen bij het diner en onze Ereleden Betty, Paul en Mark welkom heten.

Tevens ons recent tot onze club toegetreden Lid van Verdienste Peter Klein, die er voor de eerste keer bij was en “er blij en vrolijk” van werd. Henk van Hulst, eveneens Lid van Verdienste, kon gezien zijn gezondheid niet bij het diner zijn. Hij was wel bij de borrel (Maarten had hem even opgehaald) en aan de kop van onze gezellige borreltafel op het terras genoot Henk zienderogen. Last but not least een welkom aan Elmar Gerth van Dunlop: met hem en Frans Swinkels onderhouden wij al decennia de beste relaties.

Na het diner togen wij verwachtingsvol naar de clubzaal voor de prijsuitreiking als onderdeel van het “cabaret Koef” programma. Mark was in grote vorm en bracht ons via de toestand in de wereld, een korte terugblik op de Jubileumviering 2022, anekdotes uit zijn Australian optreden met Henk van Hulst als coach (met een boete van $ 1.500,- wegens ongeoorloofd coaching), een onvermijdelijk uitstapje naar de resultaten van Feyenoord, een zeer vermijdbare verwijzing naar de resultaten van Ajax, zijn bereidheid om zicht t.z.t. actief in te zetten voor een onvergetelijke viering van 100 jaar IC van Nederland in 2031 (het Bestuur beraadt zich), grote dank aan het Bestuur van de Eindhovensche voor de grote gastvrijheid en aan Steph voor de geweldige organisatie en een enthousiaste beschouwing over onze prachtige club, uiteindelijk zowaar bij de uitreiking van de prijzen (zie onder voor het overzicht).

Het was weer een geweldige dag, veel dank aan iedereen voor zijn/haar komst en bijdrage en tot in 2024!

Louk

6 oktober 2023; 40 ste IC Golfdag 
    
Strokeplay-wedstrijd IC-ers SlagenHcp
2e prijs:Maarten Keunen868,5
1e prijs: (Van Riemsdijk Beker)Louk Sanders848,4
    
Stableford-wedstrijd partners: Punten 
2e prijs: Maike Boomstra33 
1e prijs: (IC Golf Cup)Martin Bohm36 
    
Stableford-wedstrijd IC-ers:   
2e prijs:Maarten Keunen32 
1e prijs: (Betty Stöve Trofée)Louk Sanders33 
    
Team-prijs:Paul Haarhuis74 
 Ton Sie  
 Johan Vekemans  
 Maarten Keunen  
    
Neary  op hole 8:Jolanda Vekemans  
 Maarten Keunen  
    
Longest drie op hole 18:Betty Stöve  
 Peter van Essen  
    
Peter Scholz schaalStephen Noteboom