Rotterdam, zaterdag 18 december 2010

IC Holland Award voor Esther Vergeer

Esther Vergeer is vanmiddag onderscheiden met de ‘IC Holland Award’. De pas 29-jarige Woerdense, met inmiddels tien wereldtitels achter haar naam de onbetwiste koningin van het mondiale rolstoeltennis, kreeg tijdens de Reaal Tennis Masters de trofee uitgereikt uit handen van Mark Koevermans, de voorzitter van de Internationale Club van Nederland, de tennisclub van oud-internationals.

De prestigieuze onderscheiding, door het bestuur van de IC van Nederland geïnitieerd na het overlijden van haar meerjarige bestuurder en erelid Hans van de Weg, werd niet alleen aan Esther Vergeer toegekend voor haar jarenlange rij van prestaties op de diverse wereldarena’s. Zij kreeg de onderscheiding vooral toegekend voor haar niet aflatende promotionele arbeid voor het toptennis in een rolstoel en het toptennis in Nederland in het algemeen. De rol van ambassadeur in de tennissport geldt als een belangrijk criterium voor nominatie voor de ‘IC Holland Award’.

Voor Esther Vergeer is de ‘IC Holland Award’ niet de eerste hoge onderscheiding waarvoor zij werd uitverkoren. Na het behalen van haar tiende wereldtitel stond de rolstoeltennisster uit Woerden vorig jaar bij het jaarlijkse gala van de Internationale Tennis Federatie met de ITF Players Award voor het voetlicht. Twee keer al kreeg ze de prestigieuze Laureus World Sports Award uitgereikt. Afgelopen dinsdag nog werd ze voor de vijfde maal in haar loopbaan verkozen tot Nederlands minder valide sportvrouw van het jaar.  Het comité van voordracht (met o.a. Jacco Eltingh) en het bestuur van de IC van Nederland ziet de onderscheiding van 2010 aan haar vooral als een ‘oeuvreprijs’.

Op de erelijst van de Award, die in 1993 voor de eerste maal werd uitgereikt, krijgt Esther Vergeer naamsvermelding tussen tenniscoryfeeën als onder andere Richard Krajicek, Jan Siemerink, Jacco Eltingh, Paul Haarhuis, Martin Verkerk, Brenda Schultz, Manon Bollegraf en Michaela Krajicek en is zij de opvolger van Thiemo de Bakker, die in 2009 de Award kreeg uitgereikt. Zij wordt de eerste minder valide tennisspeelster op de erelijst, waarmee een van Vergeers doelstellingen – voortschrijdende integratie van de minder validen sport binnen het wedstrijd- en toptennis – gestalte heeft gekregen.

Namens het bestuur van de IC van Nederland,

Mark Koevermans

Voorzitter

Wat is de IC Holland Award?

De Internationale Lawn Tennis Club van Nederland (IC), de vereniging van (oud)tennisinternationals, kent – zo mogelijk, jaarlijks – een ereprijs toe aan die Nederlandse speelster(s) of speler(s), die zich in het achterliggende kalenderjaar op de meest positieve wijze heeft (hebben) onderscheiden, zowel wat betreft tennisprestaties als voor wat betreft het “ambassadeurschap” van het Nederlandse tennis. Deze ereprijs is genaamd de IC-Holland Award. Het initiatief tot toekenning van deze ereprijs is genomen door de ons zes jaar geleden ontvallen Hans van de Weg, erelid van de IC van Nederland.

 

De IC-Holland Award werd in 1993 voor het eerst toegekend en werd achtereenvolgens uitgereikt aan:

 

1993                                                       Jacco Eltingh en Paul Haarhuis

1994                                                       Jacco Eltingh

1995                                                       Brenda Schultz

1996                                                       Richard Krajicek

1997                                                       Federation Cup Team ( Kristie Boogert, Manon Bollegraf, Miriam Oremans, Brenda Schultz, Caroline Vis)

1998                                                       Jacco Eltingh en Paul Haarhuis                    

1999                                                       Manon Bollegraf

2000                                                       Kristie Boogert en Miriam Oremans

2001                                                       Sjeng Schalken

2002                                                       Jan Siemerink

2003                                                       Martin Verkerk

2004                                                       niet uitgereikt

2005                                                       Michaella Krajicek

2006                                                       niet uitgereikt

2007                                                       Robin Haase

2008                                                       niet uitgereikt

2009                                                       Thiemo de Bakker

2010                                     Esther Vergeer

De Jury van de IC- Holland Award bestaat uit Betty Stove, Manon Bollegraf, Evert Schneider, Jacco Eltingh

en  

Hendrik Jan Davids (namens de KNLTB).