Leden in het nieuws: Webinar over Tennis als Metafoor in de Kunsten vanaf de 15de eeuw bij Historizon

Op 3 juli om 15.00 verzorgt ons lid van Verdienste Theo Bollerman een digitaal webinar over Tennis als Metafoor in de Kunsten vanaf de 15de eeuw (zie persberichtje) bij Historizon. Je kunt je aanmelden bij:

https://historizon.nl/event/tennis-als-metafoor-in-de-kunsten-een-rondleiding-door-het-virtueel-tenniskunst-museum/
Natuurlijk is dit webinar ook later nog te volgen op een door jou gekozen tijdstip.

Al vanaf de 15de eeuw benutten dichters, schilders en componisten de tennissport als metafoor. Van Lucas Gassel tot Giovanni Tiepolo, van Chrispijn van de Passe tot Jacob Cats, van William Shakespeare tot René Descartes, allen wisten tennis te vertalen naar hun kunstuitingen of filosofieën. Wat wilden zij daarmee bereiken. Waarom leek het hen toepasselijk tennisspelers of tennisrackets af te beelden? Aan de hand van vele afbeeldingen en tekstflarden worden deze vragen beantwoord.
Door uitvindingen als de grasmaaimachine en de rubberen bal kan men vanaf 1874 ook op gras gaan tennissen. Serieuze componisten als Debussy en Milhaud componeren al snel de muziek voor balletten waar tennis de hoofdrol in speelt. Schilders als Toorop, Van Rysselberghe, Lavery en Liebermann maken prachtige werken. Maar waarom?