1924
1929
1931
1937
1946
1947
1948
1952
1957
1964
1968
1969
1971
1972
1975
1978
1981
1988
1989
1991
1992
1993
1994
1996
1998
1999
1999
2003
2006
2008
2009
2011
2014
2015
2016
2017
2019

1924

In 1924, bijna een eeuw geleden dus, werd de International Lawn Tennis Club of Great Britain opgericht, als eerste van inmiddels 42 IC’s met de IC van Kroatië als meest recente in 2019. Aanleiding was een artikel in 1923, 5 jaar na beëindiging van de Eerste Wereldoorlog, van de hand van de gerenommeerde Engelse verslaggever Arthur Wallis Myers. Daarin vroeg hij zich af of de tennissport niet zou kunnen bijdragen aan internationale vrede. Hij werd hierbij gestimuleerd door Dwight Davis, donor van de Davis Cup, en Lord Balfour, de toenmalige Britse  Minister President, een groot tennisliefhebber. De IC of Great Britain kende als belangrijkste doelstelling het uitdragen van vriendschap en sportiviteit.  Lord Balfour werd de eerste President.

1929

Op initiatief van Jean Borotra en geholpen door René Lacoste en Jacques Brugnon – die samen met Henri Cochet de befaamde 4 Franse tennismusketiers vormden – werd in Frankrijk de 2e IC opgericht.

1931

Na oprichting van de Franse IC in 1929 werden in 1931 de twee volgende IC’s opgericht namelijk in de Verenigde Staten en in Nederland. Op 10 oktober 1931 werd in de Haagse sociëteit De Witte de Internationale Lawn Tennis Club van Nederland (IC van Nederland) gevormd, met als initiatiefnemer en eerste voorzitter G. Leembruggen. Gestart werd met in totaal 20 leden, uitsluitend mannen, waarvan Henk Timmer (in 1927 en 1929 kwartfinalist op Wimbledon) en Arthur Diemer Kool (12 jaar lid van ons  Davis Cup team) de bekendsten waren. De leden hadden allen Nederland vertegenwoordigd in internationale wedstrijden.

 

Henk Timmer

1937

Er waren inmiddels 7 IC’s: Nederland, Oostenrijk, Great Britain, Tsjechië, Zweden, Frankrijk en de USA.

Dhr C. Punt neemt voor twee jaar het IC voorzitterschap over van dhr G. Leembruggen.

1946

Voorzitter van onze IC werd G. J. Scheurleer.

1947

Voorzitter van onze IC werd W.J.R. Dreesmann Jr.

De oprichting van de IC Council of International Lawn Tennis Clubs was een feit (http://www.ictennis.net/ ). De Council faciliteert het overleg tussen alle IC’s tijdens zijn jaarlijkse algemene vergadering die traditioneel tijdens en op Wimbledon plaatsvindt. Dan is er ruimte voor het uitwisselen van best practices en het maken van afspraken voor onderlinge ontmoetingen. In 2005 introduceerde de Council de Jean Borotra Sportsmanship Award, die jaarlijks wordt toegekend aan  een internationale speler/speelster die gedurende zijn/haar carrière buitengewone sportiviteit heeft getoond. Winnaars sindsdien zijn o.a. Stefan Edberg, Chris Evert, Pat Rafter, Maria Bueno, Kim Clijsters, Rod Laver en Stefanie Graff.

De Council stond in 2009 aan de wieg van het IC Philantrophy initiatief, met het oogmerk achtergestelde en gehandicapte kinderen met tennis in contact te brengen. Inmiddels worden vanuit de IC Philantrophy Stichting in 13 landen programma’s ondersteund, waaronder in Nederland de Stichting Jeugdtennis Amsterdam Zuid Oost.

In 2004 initieerde de IC Council de IC Junior Challenge, waarin teams van jongens en meisjes t/m 16 jaar hun land vertegenwoordigen in afvalcompetitie per continent, waarna het evenement wordt beslecht in de World Finals.

1948

Pas na de tweede Wereldoorlog werden met regelmaat nieuwe IC’s opgericht en kwam onze IC met ups en downs tot grote bloei. In 1948 organiseerde de IC van Nederland de eerste IC Week op de banen van de Noordwijkse Sportvereniging, met deelname van IC’s uit 5 landen. Het houden van een IC Week gebeurt tot op de dag van vandaag door alle IC’s, meestal bij lustrum vieringen. Zo vierde de IC van Frankrijk in 2019 zijn 90 jarig bestaan op die manier, waarin gespeeld werd om de in 1948 door onze IC ter beschikking gestelde Windmill Trophy.  Wedstrijden van de IC werden voor duizenden toeschouwers gespeeld op de home ground van de IC van Nederland, De Noordwijkse Sport Vereniging (NSV).

The IC Windmill Trophee

1952

De eerste Wimbledon Exhibition.  Dit evenement zal tot 1972 worden georganiseerd door de IC van Nederland. Eerst in Noordwijk en later op de Metsbanen in Scheveningen. Illustere deelnemers zijn o.a. Bromwich, Drobny, Laver, Rosewall, en Tom Okker.In deze jaren waren duizenden bezoekers heel gewoon. Voor een mooi overzicht van deze unieke periode in de historie van de IC van Nederland: https://ictennis.nl/1952-2/

 

Noordwijkse Sport Vereniging

Deelnemers Wimbledon exhibitions

1957

Jarenlang, zelfs voor de oorlog, vindt er een uitwisseling plaats met de universiteit van Cambridge. Onderstaand een foto van de uitwisseling in 1957:

1964

Voorzitter van onze IC werd dhr A.C. van Swol

1968

De IC van Nederland wordt na dit jaar weer veel actiever onder leiding van onze nieuwe voorzitter A.C. Reidt (Tony) en door de tomeloze inzet van bestuurslid J. van de Weg (Hans). Hans van de Weg is ook de initiatiefnemer geweest voor de twee IC Jubileum boeken die zijn uitgebracht ter gelegenheid van het vijftig- en zestig jarig  bestaan. Ook in dit jaar vond een Wimbledon Exhibition plaats. O.a. Tom Okker en Marty Riessen speelden tegen elkaar. Een fragment uit dit duel is te zien op You Tube https://www.youtube.com/watch?v=d_BTkFhViVM

1969

Voor het eerst konden ook profs lid worden van de IC. Voorheen mochten alleen spelers met de amateur status lid worden. Tom Okker bereikt in het enkelspel de 3e plaats op de wereldranglijst; tot nu toe de hoogste positie ooit van een Nederlandse tennisser.

 

1977,Tennis, Wimbledon, Tom Okker (NED)in action against Borg in the semi final

1971

De IC van Nederland bestaat 40 jaar en organiseert voor de tweede keer een IC Week op de banen van tennisvereniging Victoria te Rotterdam met 10 Internationale Clubs, USA, Australië, België, Great Britain, Frankrijk, Italië, Nederland, Nieuw- Zeeland, West-Duitsland en Zwitserland

IC week in Rotterdam

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Vanuit die gedachte kwam de IC van Nederland tot de organisatie van het Nationaal Kampioenschap tennis voor Lagere scholen. Het Bestuur van de KNLTB was enthousiast en gezamenlijk met zijn Landelijke Jeugdcommissie werd dit een groots landelijk evenement,  waarin met name de IC leden Richard Kasten en Ivo Rinkel (Bestuur) een wezenlijke rol spelden. De finales werden op 4 juli voorafgaand aan de Wimbledon Exhibitions op een volgepakt METS centre court gehouden, een onvergetelijke ervaring voor de jonge kampioenen.

vlnr boven IC’ers Richard Kasten, Tom Okker, Ivo Rinkel

 

1972

Betty Stöve verovert met Billy Jean King de damesdubbel titel op Wimbledon.

 

Betty Stove op Wimbledon

1975

De IC Council besluit dat ook dames die voor hun land zijn uitgekomen in een officiële landenwedstrijd lid mogen worden van de IC.

 

1978

Betty Stöve wint met Frew McMillan het gemengddubbel op Wimbledon

1981

De IC van Nederland bestaat 50 jaar.  Een mooi jubileum programma staat voor de deur. Betty Stöve wint met Frew McMillan voor de 2e keer de Wimbledon titel in het gemengddubbel.

Foto van Algemene Ledenvergadering in oktober 1981

 

 

1988

Inmiddels zijn er 27 landen die een IC hebben opgericht.

1989

Louk Sanders wordt voorzitter. Hij volgt Tony Reidt op, die vanaf 1968 voorzitter was.

 

Louk Sanders

1991

De IC van Nederland bestaat 60 jaar en organiseert zijn wederom IC Week in Warmond. De kosten van alle activiteiten en festiviteiten tgv. het 60 jarig bestaan bedroegen 235.000 gulden. Niet in het minst door de voortreffelijke contacten van de voorzitter van de Jubileumcommissie de heer Henk van Riemsdijk kon daarvan 80% door sponsoring worden opgebracht. De helft van de uitgaven betroffen deze derde IC Week in de historie van de IC van Nederland, waaraan teams van 15 IC’s deelnamen.

Naast de IC Week worden nog vele andere activiteiten georganiseerd, zoals het gedenkwaardige IC Gala in Hotel des Indes met een fantastische modeshow van Frans Molenaar en zijn mannequins.

Bovendien verstrekte de IC van Nederland aan het Instituut voor Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek van de Katholieke Universiteit Brabant de opdracht tot het opstellen van een wetenschappelijk essay over de veranderende relatie tussen recreatief en competitief tennis op verenigingsniveau. Op 4 september 1991 werd dit essay met als titel “Breakpoint voor de tennissport” in een druk bezochte persbijeenkomst onder grote belangstelling van de IC leden gepresenteerd.

vlnr Herman Kuiphof (toonaangevend tennisjournalist en IC Lid van Verdienste), Dr Heidi Dales (KUB), Professor Theo Deckers (KUB), Hein Blocks (tennisclub DDV en tennissponsor ABNAmro Bank) en Rolf Thung (Secretaris IC van Nederland)

Onze Beschermheer Prins Bernhard was te gast op de IC Week en reikt jubileum voorzitter Henk van Riemsdijk  een oorkonde uit voor zijn benoeming tot Erelid van de IC van Nederland.

vlnr Louk Sanders, Prins Bernhard, Henk Van Riemsdijk

De eerste dames worden dit jaar lid van de IC van Nederland. Wij kenden voor het eerst dames leden in 1991. In dat jaar werden lid: Elly Appel, Ellie Blomberg-Krocké, Manon Bollegraf, Madeleine Hemmes-Weurman, Trudy Hoolboom-Groenman, Lidy Kirsch-Jansen Venneboer, Ada de Laive-Bakker, Marcella Mesker, Karin Moos, Nicole Muns-Jagerman, Mariëtte Pakker, Jenny Ridderhof-Seven, Brenda Schultz, Nanette Schutte, Betty Stöve, Astrid Suurbeek, Marianne van der Torre, Els Veentjer-Spruyt, Anja Ybvema-Lepoutre en Tine Zwaan

1992

Op 21 november 1992 organiseerde de IC van Nederland zijn eerste IC Academie voor aankomende toptalenten. Voorzitter Louk Sanders en Secretaris Rolf Thung konden dit initiatief op tv in Studio Sport toelichten en in dat programma werden de eerste 5 Academiedeelnemers voor het eerst op tv geïnterviewd. De opzet bleek een groot succes en in totaal zijn er daarna nog een 20-tal IC Academies gehouden. Marcella Mesker en Lid van Verdienste Theo Bollerman vulden jarenlang met hun mediatraining een belangrijk deel van het programma. Hierbij een link naar het uitgebreide verslag van deze IC Academie:  https://ictennis.nl/1992-2/

 

 

1993

Op initiatief van vice voorzitter Hans van de Weg werd de IC Holland Award in het leven geroepen: een ereprijs die het Bestuur van de IC van Nederland, zo mogelijk jaarlijks, kan toekennen aan Nederlandse speelster(s) of speler(s), die zich in het achterliggende kalenderjaar op de meest positieve wijze heeft (hebben) onderscheiden, zowel wat betreft tennisprestaties als voor wat betreft het “ambassadeurschap” van het Nederlandse tennis. De eerste Award werd door Betty Stöve voorafgaand aan de finales van de Nationale Masters kampioenschappen voor een groot publiek uitgereikt aan Jacco Eltingh en Paul Haarhuis, de wereldkampioenen herendubbel.

vlnr Jacco Eltingh, Betty Stöve, Hans van de Weg, Frans Otten (KNLTB), Louk Sanders

1994

IC Academie 1994: een forum van 4 van onze topspeelsters in gesprek met de Nederlandse jeugdtop.

vlnr: Caroline Vis, Manon Bollegraf, Miriam Oremans en Stephanie Rottier, geheel rechts moderator Theo Bollerman, IC lid van Verdienste en communicatieadviseur

1996

Richard Krajicek verslaat Malivai Washinton in de Wimbledon-finale en is daarmee de enige Nederlandse tennisser die een Grand Slam toernooi in het enkelspel weet te winnen.

Richard Krajicek

1998

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis winnen op Wimbledon het herendubbel.

De IC Council introduceert de Jean Borotra Sportsmanship Award; Stefan Edberg is de eerste winnaar.

1998, Tennis, Wimbledon , Jacco Eltingh and Paul Haarhuis (R) celebrate winning Wimbledon 1998 by defeating the Woody’s

 

1999

De IC van Great Britain bestaat 75 jaar en viert dat o.a. met het organiseren van de IC Week op Wimbledon.

1999

Op 23 december 1999 werd dit IC jaar afgesloten met een unieke bijeenkomst in de prachtige Davis Cup Room van IC sponsor Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk: de uitreiking van de IC Centenary Awards, opnieuw een groots idee van vice voorzitter Hans van de Weg. In aanwezigheid van een vijftigtal IC leden en hun partners en onder grote belangstelling van de vaderlandse pers werden de Awards toegekend aan een illuster zevental met wel zeer bijzondere prestaties tijdens hun tennisloopbaan tw: aan wijlen Kea Bouman en Henk Timmer en aan Betty Stöve, Tom Okker, Richard Krajicek, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis. Tom was helaas verhinderd, hij werd tijdens de bijeenkomt live gefeliciteerd. Ter verdere verhoging van de feestvreugde werd tijdens de bijeenkomst aan Manon Bollegraf de IC Holland Award 1999 uitgereikt.

Vlnr IC Centenary Awards winnaars Paul Haarhuis, (Manon Bollegraf: IC Holland Award 1999), Richard Krajicek, mevrouw Tromp Meesters-Tiedemann (dochter van Kea Bouman), Betty Stöve, Jacco Eltingh en IC voorzitter Louk Sanders met de Award van Henk Timmer

2003

Mark Koevermans wordt voorzitter en volgt Louk Sanders op, die 15 jaar lang voorzitter is geweest.

Mark Koevermans

 

2006

De IC van Nederland bestaat 75 jaar en viert dat groots met als hoogtepunten:

– De 4e IC Week bij Dekker Tennis te Warmond. Met IC teams uit 15 landen, gezamenlijk ondergebracht in het Kurhaus te Scheveningen, werd het een prachtig evenement, gehouden in de beste IC tradities van vriendschap en sportsmanship. Voor een uitgebreide fotorapportage zie: https://ictennis.nl/archief/2006-2/ic-week-75-jaar/

vlnr: Captain Evert Schneider, Hendrik Jan Davids, Huub van Boeckel, Joost Wijnhoud en Michiel Schapers

vlnr: Florentine Schneider, Carin Bakkum, Susanne Trik, Judith Warringa en Karin Moos

Het Celebration Dinner in de prachtige Cor Ruys zaal van het Kurhaus hotel te Scheveningen

–  “Vier enkels en één dubbel”, geschiedenis van Nederland in de Davis Cup  

Ruim 3 jaar voor het 75 jarig bestaan van de IC van Nederland ontstond bij lid van Verdienste Theo Bollerman het fantastische idee om als IC van Nederland in eigen regie een standaardwerk op te stellen over de historie van Nederland in het tournooi om de Davis Cup. In 1920 nam ons land daaraan voor het eerst deel, met een 3-2 overwinning te Arnhem op Zuid-Afrika. Theo wist zich te verzekeren van de steun van oud-journalist en tennis historicus Ruud Paauw, aan wie de IC grote dank verschuldigd is. Onder enorme belangstelling werd het eerste exemplaar op 18 juni 2006 op TC Victoria te Rotterdam door KNLTB voorzitter Klaas Rijpma aangeboden aan Erica Terpstra, voorzitter NOC/NSF en ontving een 20-tal DC spelers en captains hun persoonlijk exemplaar van dit  schitterende ruim 200 pagina’s tellende boekwerk. Voor een uitgebreid verslag zie: https://ictennis.nl/archief/2006-2/davis-cup-boek/

 

Hans van Swol, speler in 16 DC ontmoetingen voor ons land, met zijn persoonlijk exemplaar van “Vier enkels en één dubbel”.

– Opening Richard Krajicek Playground

Op 25 april 2006 werd onder grote belangstelling in de wijk Kanaleneiland te Utrecht een RKF Playground geopend, gerealiseerd met substantiële financiële steun van de IC van Nederland. Die gaf daarmee invulling aan zijn ambitie om in het kader van de viering van zijn 75 jarig bestaan een bijdrage te leveren aan dit initiatief dat beoogt tennis voor iedereen dichterbij te brengen. Voor een uitgebreide fotorapportage zie: https://ictennis.nl/archief/2006-2/richard-krajicek-foundation/

Galafeest: De activiteiten in het kader van zijn 75 jarig bestaan, werden op 11 november 2006 afgerond met een knallend feest in hotel Jan Tabak in Bussum. Dat was door de feestcommissie onder leiding van Ada de Laïve-Bakker omgetoverd tot de entourage van het Welcome Home Tournament, met een inschrijf-/ontvangsttafel, kleedkamers in de jaren 30 stijl, een bestuurskamer, perscentrum, spelersrestaurant en  luxueuze players lounges. Er werden natuurlijk prijzen uitgereikt. Els Veentjer deed een geweldige persiflage van cabaretier Tine Schouten en Jan Siemerink werd benoemd tot Erelid. Zie voor een uitgebreide fotorapportage van het galafeest: https://ictennis.nl/archief/2006-2/ic-week-75-jaar/

2008

Dit jaar heeft de IC van Nederland een druk programma. De verslagen en foto rapportages zijn te vinden op de site: https://ictennis.nl/archief/2008-2/

2009

De Council stond in 2009 aan de wieg van het IC Philantrophy initiatief, met het oogmerk achtergestelde en gehandicapte kinderen met tennis in contact te brengen. Inmiddels worden vanuit de IC Philantrophy Stichting in 13 landen programma’s ondersteund, waaronder in Nederland de Stichting Jeugdtennis Amsterdam Zuid Oost, met IC Secretaris Hans Adama van Scheltema als voorzitter.

2011

Michiel Schapers wordt voorzitter  en volgt Mark Koevermans op, die dat acht jaar is geweest. De IC van Nederland bestaat 80 jaar en organiseert een jubileumfeest met de uitreiking van vele Oscars. Voor een uitgebreide foto rapportage klik op: https://ictennis.nl/archief/2011-2/ic-jubileum-80-jaar-galafeest-2011/

Michiel Schapers

2014

Joost Wijnhoud wordt voorzitter en volgt Michiel Schapers op.

Opening IC van Nederland Museum in Doorn. Vanuit een brainstorming over het cultuurhistorisch belang van de IC ontstond de gedachte het IC Museum in te richten. Een commissie bestaande onze Secretaris Hans Adama van Scheltema, lid van Verdienste Theo Bollerman en zijn echtgenote Lucie Douwes Dekker  toog aan het werk met het verzamelen van daar ten toon te stellen memorabilia.  Ons lid van Verdienste Tjerk Bogststra en zijn echtgenote Charlotte stelden direct ruimte ter beschikking in de Davis Cup room van hun fraaie Tenniscenter Heuvelrug te Doorn en speelden een belangrijke rol bij de inrichting. Kijk voor meer informatie op de site bij archief 2014: https://ictennis.nl/archief/2014-2/opening-ic-museum-2-april-2014/

 

Joost Wijnhoud

 

Opening IC van Nederland Museum in Doorn.

2015

Jean-Julien Rojer, succesvol Davis Cup speler van ons land,  wint met zijn Roemeense partner Horia Tecau het herendubbel op Wimbledon.

Jean-Julien en Horia Tecau

2016

De IC van Nederland bestaat 85 jaar. Voor een uitgebreide fotorapportage van het feest ter gelegenheid van ons lustrum klik op: https://ictennis.nl/archief/2016-2/ic-lustrumfeest-ter-gelegenheid-van-het-85-jarig-bestaan-de-ic-van-nederland/

Inmiddels bestaan er 40 IC’s in de wereld met in totaal ongeveer 4500 leden.

 

2017

Langjarig IC Bestuurslid (wo. Secretaris) Rolf Thung beëindigt zijn termijn van 6 jaar als Voorzitter van de KNLTB en wordt bij zijn afscheid benoemd tot Erelid van de KNLTB.

Rolf Thung ontvangt zijn Oorkonde behorende bij het Erelidmaatschap van de KNLTB, rechts van hem KNLTB directeur Erik Poel

2019

Judith Ambags-Warringa wordt de 1e vrouwelijke voorzitter van de IC van Nederland. Zij wil de doelstellingen van de IC meer onder de aandacht brengen onder het motto “Verbinden, Inspireren en Kennis delen”. Op onze site wordt haar visie uitgebreid beschreven: https://ictennis.nl/verbinden-inspireren-kennis-delen/

Kiki Bertens bereikt de 4e plaats op de WTA-wereldranglijst; de hoogste notering ooit van een Nederlandse speelster.

Op 13 februari 2019 tijdens het WTT van de ABNAMRO heeft de IC van Nederland een inspiratiesessie georganiseerd waarbij Kim Clijsters haar zienswijze op Tennis met ons en een vele genodigden heeft gedeeld. Ons lid Marcella Mesker stelde Kim uiteenlopende vragen over zowel de eigen loopbaan van Kim, maar ook over de opzet en het doel van haar eigen  tennisschool, waaraan Kim op dit moment veel tijd besteedt.

 

Kiki Bertens: Rosmalen, Netherlands, 13 June, 2019, Tennis, Libema Open, Kiki Bertens (NED)
Photo: Henk Koster/tennisimages.com

 

Judith Ambags

Kim Clijsters en Marcella Mesker