De IC Academie 1992
De IC van Nederland organiseerde op zaterdag 21 november 1992 haar eerste Academie voor de aankomende talenten van Nederland. Het werd een groot succes. De IC kon op deze manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de toekomstige topspelers en kreeg bovendien ‘live’ aandacht op televisie. Voorzitter Louk Sanders en secretaris Rolf Thung mochten namelijk in het woensdagavond programma van Studio Sport uitleg geven over de IC-Academie en 5 academiedeelnemers werden door presentatrice Annette van Trigt voor ’t eerst echt geïnterviewd.
Een perfect raakvlak met de opzet van de Academie, want het ochtendprogramma bestond uit een media training o.l.v. communicatiedeskundige Theo Bollerman, zelf ooit gastspeler en lid van Verdienste van de IC van Nederland. Terwijl de ouders een alternatief programma kregen voorgeschoteld, een tennisclinic o.l.v. Huub van Boeckel en Wouter Fok, werden de 10 jeugdige Academiedeelnemers door Theo Bollerman onder handen genomen. Allereerst werd de videoband met de interviews in Studio Sport bekeken en bekritiseerd. Gelet werd op de inhoud van de antwoorden en de lichaamstaal. Voor de 18 jarige Martijn Bok bleek het voortdurend aan zijn oor krabben duidelijk een vorm van nervositeit. En live op TV kritiek uiten op de KNLTB als jong Oranjespeler gold ook niet als de beste tactiek. Maar Martijn was terecht boos, omdat hij volgens de nationale ranglijst de invaller voor Richard Krajicek had moeten zijn. De KNLTB koos echter voor Glen Schaap. En Martijn, zeker niet op zijn mondje gevallen, had moeite zijn emoties hierover in te slikken.
De eerste les van Bollerman: Denk eerst goed na over het geven van kritiek, weeg alle belangen tegen elkaar af. Als je dan besluit kritiek te leveren, doe dat dan met feiten en argumenten en niet met emoties. Zo worden misverstanden voorkomen. Vervolgens werd een rollenspel gespeeld. De deelnemers moesten elkaar voor de video interviewen en kregen de opdracht om kritiek op de KNLTB te ontlokken. We zagen Barend van Dorp-achtige interviews met twee jeugdige interviewers die met vragen over trainers en vriendinnetjes hun ‘slachtoffer’ murw probeerden te krijgen, maar het slechts moesten doen met een ja of nee antwoord. Een hele intensieve en vooral leuke ochtend voor de deelnemers, die voor ’t eerst te maken kregen met interviewtechnieken, en rekening leerden houden met de belangen die zij vertegenwoordigen als toptennisser. Belangen van sponsors, Tennisbond, coaches en clubs. De doelstelling om over de presentatie en image buiten de baan na te denken werd bereikt.
’s Middags konden de Academiedeelnemers hun eerste media ervaring al in de praktijk brengen. Want na de lunch waarin voorzitter Louk Sanders de overige genodigden welkom heette en bondscoach Stanley Franker zijn visie op het huidige toptennis gaf, mochten de jeugdtalenten niemand minder dan Kees Jansma aan de tand voelen in een soort tien tegen één interview. Voor de Academiedeelnemers, hun ouders, trainers, KNLTB afgevaardigen, pers, IC’ers en overige geïnteresseerden werd dit het hoogtepunt van de dag. Dankzij een zeer geestige Kees Jansma en de door Theo Bollerman goed gestuurde jeugdige interviewers, ontstond hier een discussie die in een live talkshow niet zou misstaan. Jansma werd kritisch ondervraagd over de houding van de Nederlandse journalisten t.a.v. Nederlandse tennisevenementen zoals de Eredivisie, NK en de op dat moment gaande Indoor masters. Waarom altijd zo negatief? Hierbij doelend op het NK in Hoorn van afgelopen zomer dat door de pers de grond in werd geschreven wegens afwezigheid van onze toppers. Ook Michiel Schapers mengde zich in de discussie. Hij herinnerde zich nog goed hoe hij de pers te woord had gestaan, de waarheid had gezegd en vervolgens finaal was afgemaakt. Jansma antwoordde realistisch en gebruikte, zoals een goed journalist gewoon, is feiten en argumenten. Hij legde uit dat de samenwerking met de KNLTB dit jaar stroef was verlopen en dat dat invloed had op de uitzendingen. Dit was het moment waarop discussieleider Bollerman kans zag om de nieuwe directeur van de Tennisbond in de discussie te mengen en een weerwoord te bieden. Na enige aarzeling kwam Tames Kokke naar voren om de confrontatie met Jansma aan te gaan. Chef NOS Sport vroeg hem bijvoorbeeld waarom de KNLTB in het kruisingsweekend van de eredivisiecompetitie niet kan bepalen welke wedstrijd op het centrecourt wordt gespeeld. Hij refereerde hier aan de eerste herensingle tussen Eltingh en Schaap op een baan waar geen camera’s bijkonden.
Michiel Schapers deed er ook nog een schepje bovenop: waarom kon de KNLTB niet voor nieuwe trainingsballen zorgen bij de Indoor Masters. Druppeltjes zweet parelden op het hoofd van der Kokke bij zijn pogingen om een bevredigend antwoord te geven. Bovendien speelde Kees Jansma het spelletje perfect en wees hij de enthousiaste toehoorders steeds de weg hoe je als interviewer altijd het antwoord krijgt dat je wilt wanneer je na ieder onduidelijk antwoord doorvraagt. Succes dus voor Jansma en een kistje wijn als troost voor Kooke.
Inmiddels was het 15.00 en er stonden nog een aantal gasten op het programma. Allereerst Martin Bohm, één van de zweedse bondcoaches die top 50 spelers Nicklas Kulti en Magnus Larsson begeleidt tijdens de ATP tour. Hij vertelde over het succes van de Zweedse tennissers en hun mentaliteit. Hoe Björn Borg de ‘boom’ in Zweden teweeg had gebracht en hoe teamspirit spelers als Wilanders en Edberg naar de top had geleid. Tot slot waren naast Martin Bohm ook Michiel Schapers en Betty Stöve en ondergetekende bereid om in een panel vragen uit het publiek te beantwoorden en de academiedeelnemers nog een aantal laatste raadgevingen mee te geven.
Rond half vijf werd de Academie afgesloten met een dankwoord van de voorzitter aan de organisatoren, deelnemers en belangstellenden waarbij hij de erkentelijkheid van het Bestuur voor de inbreng van Theo Bollerman benadrukte. Tevreden gezichten bij iedereen want het was een succesvol initiatief gebleken, dat in 1993 zeker herhaald zal worden.
Marcella Mesker