Geflatteerde overwinning HVV tegen een vernieuwde IC-selectie (HVV-IC 8-2)

Teamcaptain Huub van Boeckel heeft de spreekwoordelijke handschoen adequaat opgepakt na het 91-jarige IC jubileumfeest van 19 november 2022. Vragen waarom de 48e editie van de voetbalwedstrijd om de Hans van de Weg schaal tussen de Koninklijke HVV en de Nederlandse IC zo lang op zich liet wachten, bleven onbeantwoord. De dagen erna werd echter doorgepakt en binnen 3 weken verzamelden 14 IC-spelers en genodigden zich op 6 december 2022 in Den Haag op het sfeervolle en historische complex van de Koninklijke HVV.

Zoals Kim van Boeckel tijdens het lustrumdiner liet opmerken; als Huub zich eenmaal op zijn brede borst slaat, dan gebeurt er ook echt wat. We kunnen ons er allemaal iets bij voorstellen…Maar wat een team had onze captain op de been weten te brengen! Met hulp van Robin Haase om in direct contact met jongere IC-leden te komen en uiteindelijk een goede datum in december, omdat bijna alle tennissers zich in Nederland voorbereiden op het nieuwe seizoen, zaten de volgende namen om 19.00 uur in de kleedkamer van HVV.

 1. Sander Arends: ATP career high doubles 55 en scCambuur fan
 2. Thiemo de Bakker: ATP career high singles 40, rechtsbenig met enorm loopvermogen🏃
 3. Huub van Boeckel: ATP career high singles 93, waterdrager 🪣
 4. Roel Buikema: betaald voetbal Heracles & Sparta, creatieve spelverdeler👨‍🎨
 5. Hendrik-Jan Davids: ATP career high doubles 26, gelukkig heeft ie meer verstand van beleggen😉
 6. Edouard Duplan: betaald voetbal FC Utrecht & ADO, allez les bleus
 7. Robin Haase: ATP career high singles 33, heeft een buitengewoon ruimtelijk inzicht👨‍🚀
 8. Peter van Hessen: voormalig keeper AFC, zeer talentvol, maar te vroeg gepiekt🎄
 9. Mark Koevermans: ATP career high singels 37, Hand in Hand Kameraden
 10. Wesley Koolhof: ATP career high doubles “1”, had ook in Qatar op het veld kunnen staan⚽️🎾
 11. David Pel: ATP career high doubles 76, altijd prettig om David erbij te hebben💪
 12. Raemon Sluiter: ATP career high singels 46, weet elke speler, speelster & team incl. zichzelf tot grote hoogte te brengen🌋
 13. Sem Verbeek: ATP career high doubles 104, altijd handig om ook een arts in je team te hebben👨‍⚕️
 14. Guus Koevermans: afgestudeerd University of San Diego, inclusief tennis en zoon van…

Captain van Boeckel sprak de selectie streng doch gepassioneerd toe. Opvallend was hoeveel spelers graag in de spits op positie 9 wilden spelen. Uiteindelijk waren er een paar verdedigers gevonden en kon begonnen worden aan de warming-up. Eenmaal op het veld bleek hoe serieus HVV vandaag de dag deze belangrijke confrontatie neemt. Waar normaliter spelers van oud HVV-1 meedoen, bleken nu minstens 4-5 spelers van het huidige eerste elftal zich gemeld te hebben. Dit naast HVV coryfeeën als Cedric van der Gun (oud-Ajax), Derk Mekking (430 wedstrijden HVV 1) en David Slager (300 wedstrijden HVV 1). Was dit, net als de aanstelling van scheidsrechter Fred Staal, een teken aan de wand? Scheidsrechter Staal, die ondanks zijn charmante en oprechte voorkomen en geheel belangeloos op deze koude dinsdagavond aanwezig is, toch in het Haagsche bekend staat als een thuisfluiter als het spannend wordt. Stipt 19.30u wil scheidsrechter Staal starten en staan er 21 spelers klaar. Alleen keeper van Essen ontbreekt. Het was bijna niemand opgevallen, maar het aankleden, tapen van enkels en zwachtelen van handen en polsen duurt tegenwoordig bijna net zo lang als de negentig minuten op het veld…dus zonder warming-up en ook maar één bal klem in zijn handen te hebben gehad, moest Peter met dat lenige lichaam aan de bak.

De wedstrijd begint gezapig zoals vele wedstrijden op het WK in Doha. Het is verkennen en de bal rondspelen. HVV is angstig en speelt als het Nederlands elftal in een 5-3-2 opstelling. Het geeft aan dat men beducht is voor de IC, om haar traditionele 4-4-3 speelwijze los te laten en zich geheel aan te passen aan de IC. Uiteraard moet ook de IC er een beetje inkomen, gezien de hoeveelheid nieuwe spelers.

De eerste kansjes zijn voor de IC, als plotseling, uit het niets het noodlot toeslaat. De combinatie Slager-vd Gun-Mekking slalomt door de IC defensie, waarbij eerstgenoemde doelman van Essen verschalkt. Deze onterechte 1-0 leek verlammend op de IC te werken, ondanks de frivole start en juist bevrijdend voor de Koninklijke. Er volgenden nog een paar mooi uitgespeelde aanvallen, waardoor de rust bereikt werd met een 4-0 achterstand.

Aangemoedigd door o.a. Els Veentjer, Trudy Groenman, Louk Sanders, Marcella Mesker en Karin Moos, sprak ook captain van Boeckel zalvende woorden voor de IC-vedettes. Het ging om lekker tikken, positief blijven, meedoen is belangrijker dan winnen, het is toch gezellig…en nog meer van dit soort zinvolle teksten, volledig in de geest van hoe Hans van de Weg vroeger ook was…?! Vol vuur gingen we wederom enthousiast de 2e helft in. Eén wissel voerde de captain door.  Een verbolgen Mark Koevermans, toch jarenlang een drager van dit IC-team, mocht, na zonder enige uitleg reserve gezet te zijn door van Boeckel in de 1e helft, zijn rentree maken in het team.

En alsof dat de missende schakel was…de IC kwam op 1-4 door een feilloos benutte penalty van Wesley Koolhof. Als zijn vader Jurrie in zijn goede jaren, schoot Wesley de bal strak in de linkerbovenhoek. Het geloof in een resultaat was weer terug. Echter net als in de 1e helft van korte duur. Het inbrengen van 4 jongens rond de 21 jaar uit het 1e elftal van HVV, brak de IC op. Uiteindelijk liep HVV uit naar 8-1, waarop Guus Koevermans, na een splijtende pass van Eduard Duplan, nog fraai de tweede eretreffer maakte en de eindstand bepaalde op 8-2.

Jammer, maar helaas. Een sterker HVV verdiende de overwinning. Oud-voorzitter Koevermans prees tijdens zijn toespraak het spel van HVV en vooral de toewijding van de vele spelers, die hij gedurende zijn 25-jarig lidmaatschap van HVV, maar zelden had meegemaakt. Ook scheidsrechter Staal die uiteindelijk een makkelijke avond had, werd bedankt voor de bewezen diensten. Hij gaf ook aan hoe bijzonder deze wedstrijd en avond is, was en blijft. Niet alleen de onderlinge sfeer, de historie van beide clubs (HVV 1883 en IC 1931), maar de verbondenheid en bereidheid van de spelers maakt het zo bijzonder. Cedric van der Gun, Derk Mekking, David Slager en vele andere HVV-toppers, bij elkaar goed voor meer dan 1.000 wedstrijden HVV 1! Bij de IC was zelfs met Wesley Koolhof een nummer 1 van de wereld aanwezig! Dit samen met top-50 spelers als Robin Haase, Thiemo de Bakker en Raemon Sluiter. Super om ook nieuwe gezichten als Sander, David en Sem te zien. Hoe bijzonder om dit bij elkaar te brengen op een koude dinsdagavond in december…

Helaas is zowel de bokaal als de Hans van de Weg schaal sinds de uitbraak van Corona onvindbaar. Er wordt door beide partijen druk naar gezocht. Gelukkig had oud-voorzitter Koevermans de uitslagen nog digitaal opgeslagen. Tijdens het overhandigen van een duplicaat aan teamcaptain Christophe Louwerens van HVV, wist hij te melden dat dit de 48e editie om de Hans van de Weg schaal was. Tot vorig jaar was de stand 44-43 in het voordeel van de IC. Na vanavond is de stand dus gelijk: 44-44…wat een vooruitzicht op de wedstrijd van volgend jaar.

Na een laatste dankzegging aan HVV voor haar wederom top verzorgde gastvrijheid en aan IC-captain van Boeckel, sprak de IC de hoop uit dat deze wedstrijd nog in de lengte der jaren blijft bestaan en bood de IC aan de schaal en beker bij terugkeer up-to-date te laten graveren, opdat in 2023 de winnaar van deze tweestrijd een jaar lang de schaal én een voorsprong mag koesteren. Daarna bleef het nog lang gezellig op de Deepputt.