“Vier enkels en één dubbel” ten doop gehouden

De 2e vergadering (op 16 juni 2003) van de jubileumcommissie 75 jaar IC van Nederland mag, binnen het kader van tennis in Nederland, gerust als historisch betiteld worden. In die bijeenkomst nl. werden door die commissie definitief de 4 hoofdelementen van de viering van het jubileum vastgesteld. Behalve een IC week, de adoptie van een playground van de Richard Krajicek Foundation en een mooi jubileumfeest werd besloten tot de uitgave in eigen regie van een standaardwerk dat de complete historie van Nederland in het toernooi om de Davis Cup, van 1920-2006, zou beslaan.

Een idee van jubileumcommissielid Theo Bollerman, die ook bereid was deze gigantische klus voor zijn rekening te nemen. Dat betekende nogal wat: eindeloos veel factfinding, het verzamelen van foto’s, het houden van interviews met een 25-tal prominente spelers en natuurlijk: dat alles smeden tot een lezenswaardig boek, met interessante verhalen, mooie anecdotes en boeiende wedstrijdverslagen. Al gauw kwam Theo tot het inzicht dat het, zelfs voor hem, nagenoeg onmogelijk zou zijn een dergelijk omvangrijk project geheel alleen te realiseren, waarna hij zich wist te verzekeren van de medewerking van ex-journalist en sporthistoricus Ruud Paauw.

Na ruim 2 jaar intensief aan dit project gewerkt te hebben, met een paar zeer intensieve en hectische weken aan het slot van die periode toen het echt op de details en de finesses in de opmaak aankwam (veel dank is de IC van Nederland verschuldigd aan Lucie Bollerman voor haar schitterend werk in deze) was het dan zover: op 17 juni 2006 rolden de eerste honderden exemplaren van de persen bij IC huisdrukker Chevalier, ruim op tijd dus voor de presentatie van het eerste exemplaar op zaterdag 18 juni 2006, op TC Victoria te Rotterdam. Op die dag verzamelden zich in een speciaal gereserveerde clubzaal van deze prachtige club met rijke traditie een 125-tal speciale genodigden, voor de uitreiking van het allereerste exemplar dat door KNLTB-voorzitter Klaas Rijpma werd overhandigd aan Erica Terpstra, voorzitter NOC/NSF. Dit werd voorafgegaan door een heel bijzondere pianorecital van historische tennismelodieën door Mariëtte Hekahaya. Na het ‘allereerste’ exemplaar voor Erica Terpstra ontving een 20-tal aanwezige Davis Cup captains en spelers uit handen van Theo Bollerman hun eigen gepersonaliseerde ‘eerste’ exemplaar.  Zo waren daar o.a. Rinus Buytelaar, Huub van Boeckel, Michiel Schapers, Niek Fleury, Wouter Fok, Jan Hordijk, Martin Verkerk en Rolf Thung. Allen werden zij door Theo op humoristische wijze kort toegesproken, wat leidde tot mooie herinneringen en veel hilariteit. Daarna was het tijd voor de bar, bijpraten met oude tennisvrienden en het ophalen van ervaringen en verhalen. Een prachtige prestatie was geleverd door Theo en Ruud, met een sportboek dat inmiddels behalve door veel tennisliefhebbers ook door meerdere professionele recensenten als uniek en van hoge kwaliteit is gewaardeerd.

Louk Sanders

Voorzitter Jubileumcommissie 75 jaar IC van Nederland

[Foto’s: Rien Hokken]

1_opening Louk

The listeners with in the middle Klaas Rijpsma: president of the KNLTB (Dutch Tennis Federation), Erica Terpstra: president of the NOC-NSF (Dutch Olympic Committee and Sports Federation) and Hans van Swol: Davis Cup player 1936-1955 (!)

2_zaal1

More listeners, with right from the middle the daughter and granddaughter of Arthur Diemer Kool: former Davis Cup player 1920-1930

Listeners on a distance, with in the middle Martin Verkerk: Davis Cup player 2003, 2004

Theo Bollerman: writer of the book

Mariëtte Hehakaya plays compositions from 1880-1930, dedicated to the lawn tennis sport

The first book is presented to NOC-NSF president Erica Terpstra by KNLTB-president Klaas Rijpsma

And then the book is presented to the former Davis Cup players and Davis Cup captains (or their wives) who were able to come to Rotterdam this sunday

Honour to the writers Theo Bollerman and Ruud Pauw

And now the book!

The job is done …