IC Academy 2011

Zaterdag 17 december was het weer zover, de IC Academy. De Academy heeft als doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de topjeugd in Nederland. Deze editie waren er maar liefst 60 deelnemers. Zeventien kinderen in de leeftijd 16 en 17 jaar samen met een 43-tal ouders en privétrainers. Ontzettend leuk dat deze editie in Rotterdam plaats vond. We konden de Academy namelijk combineren met de Tennis Masters 2011. Raemon Sluiter, de nieuwe toernooidirecteur van de Tennis Masters, had toegangskaarten geregeld voor alle deelnemers en Mark Koevermans heeft er voor gezorgd dat we onze Masterclasses in mooie ruimtes konden houden in het prachtige stadion de Kuip.

Het programma was als volgt: ’s ochtends kregen de kinderen een media- en presentatietraining onder leiding van Marcella Mesker en Theo Bollerman. Zij doen dit fantastisch en heel bijzonder was dat de kinderen dit jaar werden gefilmd door Jon Visbeen. “Erg leuk, leerzaam en zeer confronterend” was de feedback van de kinderen.

Klik op deze foto voor een verslag van Elke Tiel, één van de deelneemsters.


vlnr Marlou Kluiving, Erica Vogelesang, Carlijn Hoedt en Elke Tiel

De ouders en trainers kregen tegelijkertijd een masterclass onder bezielende leiding van Frits Don en Pons Jan Vermeer met als onderwerp “energie management”. Een bijzonder inspirerend en boeiend verhaal, wat alle aanwezigen deed snakken naar meer kennis.
In de middag stond het thema “van jeugd naar professioneel tennis” centraal. De groep werd in drieën gedeeld: spelers, ouders en trainers. Hen werd gevraagd wat zij de belangrijkste prestatiebepalende factoren vonden op mentaal, fysiek en tennis-technisch/-tactisch gebied om succesvol te zijn in de stap van jeugdtennis naar professioneel tennis. Vanuit elke doelgroep was er een afgevaardigde, die na het groepsoverleg de punten uit de groep naar voren bracht. Theo Bollerman vatte het geheel heel scherp samen, vond de rode draad en pakte er een aantal punten uit. Deze werden voorgelegd aan het ervaren en welbespraakte panel bestaande uit Michiel Schapers, Sven Groeneveld (rechtstreeks vanuit Schiphol aangeschoven, fantastisch!!), Frits Don, Pons Jan Vermeer, Mark Koevermans en mijzelf.

Ik ben er na alle positieve reacties van overtuigd dat we een mooie bijdrage hebben geleverd. Alle deelnemers hebben waardevolle ervaringen opgedaan en fantastische finales van de Masters kunnen zien. “Ik ben heel benieuwd wie van de kinderen -vanaf de tribune- zichzelf in de nabije toekomst de Masters titel zag winnen…Want uiteindelijk gaat het er in de top niet alleen om hoe goed je bent, maar hoe goed je wil zijn”!

Joost Wijnhoud